Portret: Alexandru Tudose, preotul în uniformă militară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Tudose este preotul garnizoanei Buzău şi în acestă calitate şi-a urmat camarazii în misiuni din zone de război. Părintele are şi grad militar de care nu uzează însă decât în timpul misiunilor.

Alexandru Tudose a fost deprins disciplina cazonă încă din adolescenţă când era elev la Seminarul Teologic din Buzău. La fel de obişnuit era şi cu ierahia, pentru că Biserica este organizată într-o bună măsură în mod asemănător cu Armata. A urmat studii strict teologice pentru că şi-a dorit de mic să devină preot. Despre armată nu ştia absolut nimic până în anul 1998 când a fost desemnat de superiorii din Episcopie să susţină examen pentru funcţia de preot al garnizoanei. S-a desprins cu greu de parohia sa din satul Glodeanu Cârlig „ Atunci mă hrăneam mult cu realizările mele pastorale dar şi gospodăreşti. Într-o perioadă fosrte scurtă am reuşit să încheg multe lucruri frumoase pentru biserică. Oamenii îşi puneau mari speranţe în mine că o să rămân acolo foarte mulţi ani, până la adânci bătrâneţi” îşi aminteşte părintele Tudose.

S-a gândit mult înainte să accepte să lucreze în armată


După reînfiinţarea posturilor de preoţi în armată a fost chemat la Episcopie unde i s-a cerut să reprezinte Biserica în garnizoana Buzău. „ Instalarea preoţilor în armată după 50 de ani s-a făcut într-un cadru festiv, în zi de mare sărbătoare de Sfântul Gheorghe. Soţia m-a întrebat dacă nu vreau să devin preot militar. Eu am răspuns: niciodată. Peste câteva luni a venit cererea ca eu să devin preot militar. A fost fost o chestiune care m-a zguduit foarte mult din punct de vedere psihologic” spune părintele Alexandru Tudose.   A cerut de mai multe ori timp de gândire, dar în cele din urmă a acceptat. „Pregătirea pentru postul de preot militar a devenit o plăcere. A fost ca o convertire” îşi aminteşte părintele. După un examen dificil la Bucureşti în faţa unei comisii mixte formată din preoţi şi ofiţeri a fost numit în funcţie. De atunci enoriaşii săi sunt oameni în uniformă, oameni care poartă grade şi arme, iar din când în când pleacă şi la război, la mii de kilometri de casă.

Misiuni de repatriere a soldaţilor ucişi


Pentru că militarii au nevoie de preot atunci când pleacă la luptă mai mult decât acasă, părintele Alexandru Tudose i-a însoţit. În 2005 a petrecut şase luni în Afganistan într-o misiune care s-a încheiat tragic pentu unul dintre militari. Sergentul Narcis Şonei a fost ucis într-o explozie în ziua de Florii. În acea perioadă părintele Tudose a devenit maiorul Tudose iar straiele preoţeşti le-a purtat doar în timp ce ţinea slujbe. A câştigat pe loc încrederea soldaţilor care nu plecau în nici o misiune fără binecuvântarea sa, chiar dacă aceste misiuni se desfăurau în toiul nopţii. Au urmat alte patru misiuni în Afganistan şi una în Irak, cu o încărcătură emoţională deosebită, scopul fiind de a repatria trupurile unor militari care şi-au pierdut viaţa acolo.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce v-a îndemnat să deveniţi preot?


Eram în clasa a VIa, în satul natal când a venit un preot nou care le-a spus oamenilor la biserică să îşi îndrume băieţii către calea preoţiei. Bunicul meu era foarte ataşat de biserică şi zelos pentru calea credinţei. El m-a îndemnat să aleg preoţia.

Care sunt asemănările între Biserică şi Armată?

Când eram elev la seminar eram şi noi ca nişte soldaţi. Duminica aveam voie să mergem în oraş de la ora unu şi jumătate până la ora cinci. Dacă întârziam primeam cea mai grea pedeapsă. Duminica următoare nu mai avem voie să ieşim. Am făcut tot armată doar că nu am tras cu arma. Aveam program,făceam sectoare.

Ce-i place:


Îmi place ca în bisericile noastre să fie o ordine militară din partea credincioşilor. Îmi place civilizaţia, să fiu corect şi să fiu creator.Până să am un mic accident la menisc mi-a plăcut să joc fotbal, să joc volei, dar şi să alerg de unul singur. Acum sunt mai bine şi o să revin pe terenul de sport. Îmi place să mă plimb în natură


Ce nu-i place:


Nu-mi place să fiu lăudat şi nici să laud pe cineva în schimb îmi place să apreciez oamenii şi eventual să fiu apreciat. Nu-mi plac minciunile, oamenii neserioşi, oamenii prea servili, caracterele alunecoase care pot ascunde foarte multe păcate sancţionate de legea oamenilor, dar şi de lagea lui Dumnezeu.

Profil:

Nume: Alexandru Tudose
Născut: 30 aprilie 1969 Glodeanu Siliştea, jud. Buzău
Studii: Facultatea de Teologie Bucureşti
Ocupaţia: preot de garnizoană
Starea civilă: căsătorit, 3 copii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite