Portret/ Marius Constantinescu este veteranul arheologilor din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Constantinescu
Marius Constantinescu

A început ca voluntar în anii ’60, la deschiderea mai multor şantiere arheologice din judeţ, iar acum este  cel mai bătrân istoric şi arheolog din Buzău.

Doctorul Marius Constantinescu, omul care de peste 40 de ani cercetează măruntaiele pământului pentru a povesti lumii întregi istoria înaintaşilor de pe plaiurile judeţului Buzău, a copilărit chiar lângă tezaurele din Pietroasele, acolo unde în anul 1837 a fost descoperit tezaurul „Cloşca cu Puii de aur”.

Am crescut lângă gura plitei din casa părintească de la Pietroasele, unde am avut ocazia să ascult poveştile bunicilor şi ale oamenilor din comună despre comorile ascunse de mii de ani pe dealurile de acolo. De mic am fost fascinat de istorie şi de mister şi mi-am dorit să aduc la lumină o parte din istoria locului”, îşi aminteşte Marius Constatinescu.

Meseria de istoric şi-a început-o din anul 1961, pentru ca trei ani mai târziu să ia contact cu lumea arheologiei. „Am început ca profesor de istorie în comuna Florica. Acolo l-am întâlnit pe Victor Teodorescu, de la Muzeul din Prahova, venit să verifice informaţiile furnizate de nişte săteni, care descoperiseră în grădină un mormânt din secolul patru. Mi-a stârnit foarte tare interesul. După aceea m-au preocupat metodele prin care se datează astfel de descoperiri şi am învăţat foarte multe din domeniul arheologiei. În momentul în care am terminat facultatea de istorie aveam deja un bagaj solid în domeniu,” povesteşte Marius Constantinescu. 

Ucenicie sub bagheta unor maeştri

Marius Constatinescu povesteşte că a avut parte de ajutorul unor somităţi în domeniu. „Din 1972 am început colaborarea la şantierul de la Cârlomăneşti,  sub conducerea  porfesorului Babeş. În 1973 am intrat în colectivul şantierului arheologic de la Pietroasele, sub bagheta profesorului Gheorghe Diaconu. Apoi am mai avut o experieneţă interesantă tot în anii ’70, când am lucrat câteva luni la muzeul de istorie şi arheologie din Prahova, unde am învăţat modul de abordare şi interpretare a unei descoperiri”, spune Marius Constatinescu.

Adeptul metodei germane

Marius Constatinescu  mai povesteşte că de-a lungul carierei a aplicat metoda de cercetare germană în arheologie despre care spune că este infailibilă dacă este aplicată corect. „Toţi maeştrii mei au fost elevii profesorului Nestor care le-a împărtăşit metoda germană de cercetare pe care am aplicat-o şi eu de-a lungul carierei. Este o metodă riguroasă şi foarte productivă, care nu-ţi permite să greşeşti în ccea ce priveşte recuperarea materialelor, consemnarea informaţiei sau interpretarea şi punerea în valoare a rezultatelor obţinute”.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost prima întâlnire cu o comoară arheologică?

"Prima întâlnire cu o comoară adevărată a fost în copilărie. Băiatul fierarului din Ochiul Boului, Mitică Neamţu, a decoperit o căldăruşă cu bani de aur şi a venit la părinţii mei să le arate. Această întâmplare mi-a marcat copilăria şi cariera".

Care au fost descoperirile importante din carieră?

"Am făcut primele cercetări independente la Izvorul Dulce, unde am descoperit o aşezare din secolul doi-trei, inclusiv un cuptor de ars ceramică, unic în Buzău. Am descoperit apoi la Sărăţeanca un mormânt din epoca fierului, din secolul  8-7 î.e.n. Apoi,  am descoperit la Ulmeni un mormânt carpic şi vestigii ale locurilor din secolul patru".

Ce-i place?

"Îmi place foarte mult să călătoresc. Am văzut cam toată Europa şi o bună parte a zonei asiatice din Rusia. Îmi place foarte mult sportul, mai ales fotbalul. Am fost în lotul de gimnastică a României. În timpul liber îmi place foarte mult să meşteresc la tot felul de obiecte".

Ce nu-i place?

"Nu-mi mai place politica pentru că în aceast moment nu se mai poate discuta în acest domeniu. Nu-mi place să merg la sapă. Nu suport umezeala la picioare pentru că am rămas cu o sensibilitate în urma săpăturilor arheologice. Nu-mi plac oamenii care au făcut turnătorie la securitate".
 

Profil

Născut: 1 august 1943

Studii:  Facultatea de Istorie Iaşi, doctorat în 1999

Familie: divorţat, doi copii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite