Portret / Buzău: Voleibalista Violeta Marchidan face teatru de modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A făcut volei de performanţă timp de zece ani, apoi a trecut în lumea prezentărilor de modă iar acum este director artistic la o agenţie prestigioasă.

Violeta a început să facă sport la vârste la care alte fete de seama ei se jucau cu păpuşile sau în faţa blocului cu alţi copii. Nu împlinise 8 ani când a călcat prima dată pe terenul de volei.


"Am făcut Liceul Sportiv şi am făcut volei de performanţă la CSS Buzău timp de zece ani. Pot să spun că am adorat voleiul, sportul, mişcarea în general. În ultimul an de liceu, după zece ani lângă fileu, am fost nevoită să renunţ pentru că trebuia să învăţ pentru bacalaureat şi apoi nu am reuşit să îmi mai intru în mână", îşi aminteşte fosta sportivă de performanţă.


Dacă în timpul liceului Violeta nu suporta ţinutele elegante şi nu putea merge pe tocuri, în timp a ajuns să îndrăgească aceste lucruri şi chiar şi-a dorit să ajungă să prezinte modă.


" În anul 1992 am văzut într-un ziar un anunţ că se caută fete pentru cursuri de modeling. Acolo au venit vreo 50 de fete din care am fost selecţionate 12. Era un casting organizat de Lio Zosmer pentru prima agenţie de modă din Buzău, teatru de modă, de fapt. Am fost selectată şi am făcut un curs de doi ani pentru că în câteva luni nu poţi să înveţi să prezinţi modă", povesteşte Violeta.


După sute de ore de muncă, în care recunoaşte că exersa şi când mergea pe stradă, au început să apară şi satisfacţiile. A început să fie apreciată şi chiar să înveţe alte fete ceea ce ea a deprins în tot acest timp.
"Au început să apară prezentările, şedinţele foto, am apărut inclusiv în videoclipuri şi reclame iar acestea erau marile mele satisfacţii. Din 1992 urc pe scenă, pentru că nu pot sta departe. Acest lucru face parte, practic, din viaţa mea. Între timp am făcut şi cursurile de instructor de modelling, ca să pot preda la rândul meu şi am fost numită şi director artistic la Teatrul de Modă Zosmer's", ne-a declarat Violeta Marchidan.


Teatrul de modă, ţine să precizeze Violeta, este mult mai mult decât o simplă prezentare pe podium: "La teatrul de modă, modelele nu au voie nici să zâmbească pe podium. Ele sunt doar umeraşe care trebuie să pună în valoare ţinutele. Se face un ansamblu de figuri, un ansamblu de ieşiri care să scoată în evidenţă vestimentaţia, cu coregrafie".
Violeta se mândreşte cu faptul că a învăţat meserie de la profesionişti şi mărturiseşte că şi acum mai prezintă pentru că nu poate sta departe de scenă.
"Am fost instruită de oameni care în anul 1992 au făcut cursuri la Chişinău, la Teatrul de Modă Prestige. Am fost impresionată pentru că este altceva, mi-a plăcut mult şi asta am vrut să fac", ne-a mai spus Violeta.


Întrebări şi răspunsuri:
Care este cea mai mare satisfacţie în urma acestei meserii?
Prezentările la care participi şi vezi că totul a ieşit aşa cum trebuie. Apoi, faptul că am ajuns acum, după 20 de ani, să predau eu fetelor lucrurile pe care le-am învăţat cu multă muncă. Până în prezent, prin mâinile mele au trecut 350 de fete care au semnat ulterior contracte cu agenţii mari din Italia, Spania sau în Franţa.


Ce le recomanzi fetelor la primul curs?
Noi munceam ore întregi ca să ne iasă o figură. Acum, fetele vor să ajungă la marile agenţii de modă după câteva săptămâni, să fie cunoscute şi apreciate dar fără prea multă muncă. Un manechin trebuie să înveţe foarte multe în timp, iar pentru asta e nevoie de multă muncă şi răbdare.


Ce îi place
În primul rând corectitudinea oamenilor, apoi pun foarte mult accent pe punctualitate, pentru că asta îţi dă credibilitate. Îmi place fotografia. Îmi plac oamenii buni, care îi ajută pe cei din jurul lor.


Ce nu îi place
Nu îmi plac fiţele şi figurile la oameni, nu îmi place minciuna şi nu pot să suport falsitatea semenilor noştii. Nu suport minciuna, prefer un adevăr dureros decât o minciună frumoasă. Nu îmi place să aud oameni care vorbesc despre ceea ce nu cunosc.

PROFIL:
Data naşterii: 10 septembrie 1972 la Buzău
Familie: Căsătorită
Ocupaţie: Director artistic la Teatrul de Modă Zosmer's Buzău

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite