Şapte ani de la tragedia din Mihăileşti. Doi dintre pompierii supravieţuitori continuă să facă aceeaşi meserie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este mărturia unuia dintre cei care au scăpat cu viaţa în urma tragediei de la Mihăileşti petrecută în urmă cu şapte ani. 18 persoane decedate- şapte pompieri, civili şi doi jurnalişti, plus 13 răniţi. Este bilanţul exploziei de la Mihăileşti petrecută pe 24 mai 2004. Însă tot atunci au fost oameni care s-au născut a doua oară, supravieţuind deflagraţiei.

Sorin Teşcan are 28 de ani şi se poate spune că a trăit cumpăna vieţii sale. În urmă cu şapte ani, cu doar o lună de zile înainte de elliberarea sa din armată s-a aflat la un pas de moarte. Pe 24 mai 2004 a plecat la intervenţie în Mihăileşti, nimic ieşit din comun faţă de ceea ce întâlnise în cele 11 luni de stagiu militar.


„Era o zi mohorât, ploioasă, parcă de doliu. Aflasem că e un camion răsturnat. Am plecat cu sirene, alarme iar la Mihăileşti am găsit un nor de fum gălbui şi autotrenul răsturnat pe stânga. Un coleg a venit şi a cerut încă o rolă de furtun şi a urcat din nou în camion. I-am aruncat rola şi exact atunci a fost explozia. Pe moment chiar nu ştiam ce e. Nu se vedea nimic din cauza prafului. Am coborât din autospecială şi nu se vedea nimic la jumătate de metru. Apoi am auzit cum cad bucăţi din aer, după care m-am băgat sub cabina autospecialei ca să mă adăpostesc",
sunt detalii pe care Sorin Teşcan nu le va uita niciodată.


Chiar dacă în urmă cu şapte ani s-a aflat la un pas de tragedie, acest lucru nu l-a speriat, ba din contră s-a angajat în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi continuă să lupte pentru salvarea de vieţi omeneşti. „După accident, trei ani am lucrat la alte firme, iar din 2003 lucrez în cadrul ISU Buzău şi de atunci tot merg la intervenţii şi pot să spun că asta îmi place să fac. Nu îmi este teamă că mi se poate întâmpla ceva, asta mi-e meseria. Poate la început aveam ceva emoţii, dar acum am trecut de acets prag. Durerea în suflet mă năpădeşte atunci când trec pe lângă locul tragediei şi în fiecare an la comemorare", mărturiseşte Sorin Teşcan.


Cu urme vizibile


La un pas de moarte s-a aflat şi Marian Simi Ilie care era în cea de-a patra lună de stagiu militar. A ajuns la locul accidentului şi a vrut să racordeze furtunul când a fost catapultat în aer, iar imediat nu şi-a mai simţit picioarele. Avea atunci doar 20 de ani şi se gândea că viaţa sa nu mai are niciun viitor, dar acum lucrează tot în cadrul ISU la unitatea din Mărunţişu.

„Nu mai pot ieşi la intervenţii pentru că am proteza la picior, dar mă bucur că mi s-a întins o mână de ajutor şi că ajut într-un fel la salvarea oamenilor", ne-a spus Simi Ilie.


În tragedia produsă pe 24 mai 2004 şi-au pierdut viaţa 18 oameni, doi jurnalişti, şapte pompieri, mai mulţi civili, trecători şi localnici.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite