Ploile au distrus grădinile legumicultorilor de lângă Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta vom avea pe tarabe ceapă de Buzău, ardei şi tomate mai puţine şi mai scumpe. Acest lucru se va întâmpla din cauza faptului că ploile au afectat grav culturile legumicultorilor din bazinul Mărăcineni – Săpoca.

Legumicultorii din Mărăcineni privesc sunt speraţi şi privesc cum toată munca şi banii  le sunt spălaţi de apă. Ploile abundente din ultima vreme au transformat câmpurile în care aveau grădinile în bălţi imense şi au înecat legumele.

“Am pierdut aproape tot. Recolta care am plantat-o până acum, 50 la sută s-a compromis din cauză că s-a clocit rădăcina. Nu a apucat să plece din loc şi s-a clocit. Ardeiul şi ceapa sunt cele mai afectate legume”, se plânge Vasila Frăţilă, legumicultor din Mărăcineni.

Cele mai afectate culturi sunt cele de ceapă, ardei şi tomatele. Chiar dacă nu au crescut decât câţiva centimetri, frunzele s-au îngălbenit, iar rădăcinile se topesc. “Se topeşte tot pe câmp. Din cauza la atâta apă plantele se îneacă efectiv. Se îngălbenesc şi se usucă. Eu am pus nişte roşii şi  vinete. Sunt îmbibate de apă”, spune Dumitru Dumitraşcu.

Efectele ploilor din această perioadă se vor vedea pe tarabe. Producătorii avertizează că tot cumpărătorii sunt cei care vor avea de suferit. “Cultura de ceapă de Buzău sigur va fi compromisă. Faţă de anul trecut, dacă vom avea 50 la sută producţie. O să se scumpeasca leguma sigur pentru că este prea puţină faţă de acum un an”, ne-a declarat Ştefan Cristea, legumiculor.

Mulţi dintre legumicultori se vaită că au pierdut banii investiţi în răsaduri, seminţe lucratul pământului pentru că nu şi-au încheiat asigurări pentru culturi.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite