Piaţa imobiliară din Buzău începe să-şi revină. Aflaţi ce recomandă experţii pentru această perioadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După doi ani în care tranzacţiile au fost din ce în ce mai puţine, numărul acestora a început să crească uşor încă din decembrie 2010, ceea ce a dus şi la o majorarea de preţuri de câteva procente.Experţii spun că ar fi timpul optim de cumpărat apartamente, dar nu şi al investiţiilor în terenuri sau case.

În ultimele trei luni, numărul buzoienilor care se interesează la agenţiile imobiliare de oferta de preţuri la garsoniere sau apartamente este în creştere. În plus, majoritatea dispun de banii necesari achiziţionării unei locuinţe, fără să apeleze la credite bancare. O explicaţie a deblocării pieţei imobiliare este şi scăderea preţurilor apartamentelor cu până la 40 de procente în ultimii trei ani.

„Încă din luna decembrie s-a simţit o uşoară creştere de 3-6 % la tranzacţiile imobiliare. Motivul nu este vreo revenire economică, una din explicaţii ar fi că cei care au vrut să îşi cumpere o locuinţă au ţinut banii la saltea, sperând că preţurile vor fi şi mai mici, însă au realizat că mai mult de atât nu vor scădea, aşa că şi-au achiziţionat casa", ne-a explicat Cătălin Stan, agent imobiliar la Consentino.

Preţurile, în creştere

Agenţii imobiliari se aşteaptă ca preţurile apartamentelor să mai crească în primăvară, odată cu demararea unei noi sesiuni a programului „Prima casă".

„Buzoienii care şi-au cumpărat apartamente nu sunt investitori, pentru că nu este o perioadă favorabilă investiţiilor, ci doar persoane care şi-au achiziţionat o locuinţă la un preţ bun. Însă, spre sfârşitul lui februarie, începutul lui martie se aşteaptă o revigorare a pieţei, dar şi o creştere de preţuri", a adăugat Cătălin Stan.

În prezent, cele mai ieftine locuinţe pot fi achiziţionate în cartierele Micor 5 şi Micro 14. Aici o garsonieră poate costa şi 70.000 de lei, un apartament cu două camere 100.000 de lei, iar unul cu trei camere 130.000 de lei.

„Acestea sunt preţurile care se practicau şi înainte de boomul imobiliar din 2007, putem spune că sunt cât de cât preţurile reale ale locuinţelor din Buzău, iar dacă vor creşte în niciun caz nu vor mai ajunge la preţurile din 2008", ne-a spus Elena Neguţ, agent imobiliar la Infocasa.

Din acest motiv, specialiştii imobiliari sfătuiesc cumpărărea unui apartament pentru locuit, nu ca o afacere din tranzacţii imobiliare.

„Cei care mai au o brumă de bani şi vor să îşi ia un apartament, o pot face acum pentru că preţurile sunt foarte bune. Cei care nu au bani suficienţi pot apela la „Prima casă", program care a avut succes la Buzău şi care ne-a ajutat şi pe noi, dar şi pe tinerii care au vrut o locuinţă", a mai spus agentul imobiliar Cătălin Stan.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite