Pieţele din Buzău funcţionează sub ameninţarea bolilor contagioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buzoienii se pot îmbolnăvi chiar şi de TBC de la tarabagiii din pieţe, care nu sunt obligaţi de legislaţie să treacă pe la medic. Comercianţii ambulanţi nu sunt amintiţi în legea care face referire la controlul medical periodic, astfel că nu pot verificaţi de Direcţia de Sănătate Publică

Chiar dacă legea obligă firmele cu profil alimentar să deţină analize medicale la zi ale angajaţilor, există vânzători care scapă de aceste reglementări. Este vorba de tarabagii din pieţe, care nu sunt obligaţi de legislaţie să treacă pe la medic înainte de a-şi vinde pe tarabe produsele. Asta în contextul în care boli grave care se transmit aerogen sau prin contact, ca în cazul TBC-ului, au crescut exponenţial în ultimii ani.


Deşi incidenţa TBC-ului a crescut anul trecut, vidul legislativ creează probleme în lupta pentru stăvilirea acestui fenomen. Din acest motiv reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău spun că nu pot monitoriza starea de sănătate a comercianţilor.


Aceşti vânzători din pieţe nu sunt inscrisi in ordinul care face referire la controlul medical periodic. Din acest motiv nu pot fi controlaţi şi nu se poate şti dacă sunt bolnavi sau nu de TBC. Problema este ca TBC-ul nu poate fi depistat la ochi şi se transmite uşor daca nu sunt respectate anumite reguli de igienă" a declarat Venera Axinte, director DSP.


Medicii avertizează că boala este foarte contagioasă şi se poate transmite mai ales în sectorul comercial alimentar.
TBC-ul se poate transmite şi prin intermediul produselor vândute, care au fost contaminate de bolnav. Din acest motiv este obligatoriu ca acesti angajaţi, care lucrează în comerţ, să-şi facă analizele medicale. Această boală, odată declanşată, se vindecă foarte greu, după un tratament foarte scump si mai ales foarte toxic pentru organism. Mai grav este că, în cazul celor care nu-şi fac tratamentul aşa cum trebuie, apar forme rezistente la medicamente ale bolii care sunt transmise şi altor persoane", a declarat medicul pneumolog Dorel Nicolescu.


Responsabilii pieţelor din Buzău spun că singura soluţie este intensificarea activităţilor de deziinfecţie din pieţe.
"Este o problemă cu aceşti vânzători pentru că sunt foarte greu de controlat. Nu poţi să ştii dacă este cineva bolnav sau nu. Sunt foarte suspicioşi şi preferă să dea bir cu fugiţii când văd că se fac controale. Am luat deja legătura cu o firmă de profil şi vom intensifica din această săptămână acţiunile de dezinfecţie", a declarat Cornel Diaconiţă, şeful de la "Pieţe Târguri şi Oboare" din Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite