Petrică Mâţu Stoian şi Constantin Enceanu cântă la serbările de Sfânta Maria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe comune buzoiene organizează petreceri câmpeneşti la care vor cânta artişti consacraţi. Murgeşti, Valea Salciei şi Calvini îşi sărbătoresc la finele acestei săptămâni zilele localităţii. Printre artiştii invitaţi se află Petrică Mâţu Stoian şi Constantin Enceanu.

Buzoienii dornici de petreceri câmpeneşti au zilele acestea de unde alege. Trei primării comunale organizează, în preajma sărbătorii de Sfânta Maria, serbări la care sunt invitaţi artişti de seamă.

Obiceiuri vechi la Calvini

Seria manifestărilor folclorice este deschisă duminică de comuna Calvini. După-amiază, localnicii şi nu numai sunt aşteptaţi la „Târgul Măriilor”, pentru a asista la un spectacol de muzică populară şi la întreceri între tinerii comune după organizate conform obiceiurile păstrate de zeci de ani. Printre altele, se va unge cu untură un par lung, iar în vârf vor fi atârnaţi bani şi cozonac. Tinerii vor încerca să se urce pe parul alunecos, iar cel care va reuşi să ajungă în vârf  va rămâne cu toţi banii smulşi de acoloi.

Distracţia se mută la Murgeşti

Primăria şi Consiliul Local al comunei Murgeşti, în colaborare cu Centrul de Creaţie Populară a Judeţului Buzău, organizează luni „Sărbătoarea de Sfânta Maria”, reluată după o pauză de trei ani. Localnicii vor avea ocazia să cânte şi să danseze alături de cunoscutul interpret de muzică populară Petrică Mâţu Stoian. „Pentru serbarea din acest an am alocat doar 4.000 de lei, atât ne-a permis bugetul, dar am zis că nu trebuie să se piardă această tradiţie”, a spus Ionel Negraru, primarul comunei Murgeşti.

În spectacolul care va începe la ora 14.00, vor mai cânta buzoienii Filofteia Drăghici, Ion Băcuş, Gabriela Bolocan, Adriana Stuparu, Luminiţa Scântei, Diana Ştefănescu, Maria Dumitru şi alţii.

Petrecere şi la Valea Salciei

Tot Petrică Mâţu Stoian va cânta şi la Valea Salciei, alături de Constantin Enceanu, la petrecerea care va începe la ora 16.00. „Sărbătoarea tradiţională de Sfânta Maria” se află la ediţia cu numărul 100, fiind una dintre cele mai vechi serbări din judeţ. „Noi aşteptăm în jur de 2-3.000 de localnici, mai ales că avem şi invitaţi speciali. În deschidere, pe scenă vor urca mai multe ansambluri ale Centrului de Creaţie Populară Buzău”, spune Marian Muşat, primarul din Valea Salciei.

Petrecerea va ţine până după lăsarea întunericului, pe scenă urmând să urce până la final şi buzoienii Ion Băicuş, Mariana Ţicleanu, Luminiţa Scântei şi Tatiana Răduţă. Artiştii vor fi acompaniaţi de Orchestra Centrului Creaţiei Populare, al cărei dirijor este maestrul Gheorghe Vrabie.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite