Peste trei sute de apeluri la ambulanţă în numai două zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele două zile ambulanţele au stat numai pe teren. Căldura excesivă i-a secerat pe oamenii ieşiţi din casă, mai ales la orele prânzului. Cei mai expuşi au fost cardiacii dar şi cei care se credeau sănătoşi şi au ieşit să înfrunte canicula.

Linia telefonică de la Serviciul de Ambulanţă a fost zilele acestea suprasolicitată. Sute de apeluri anunţă oameni care au nevoie de ajutorul medicilor. "Ambulanţa Buzău, ce urgenţă aveţi?", aceasta este prima întrebare pe care o pun dispecerii celor care sună să ceară ajutor. În câteva momente, în curtea interioară, acelaşi dispecer anunţă prin staţie echipajele că o femeie a căzut pe stradă. În numai câteva secunde, ambulanţa, cu girofarele pornite iese pe poartă şi nu trece mult până ajunge la locul indicat.

Aici, o femeie de aproximativ 40 de ani, cardiacă, a ignorant avertismentele meteorologilor şi a ieşit pe stradă să înfrunte canicula. I s-a făcut rău şi a leşinat iar norocul său a fost că trecătorii au sunat imediat la 112. Femeia a fost stabilizată, urcată în ambulanţă şi transportată imediat la spital. Iar ca ea, zilele acestea au fost sute de oameni.


În numai două zile dispecerii de la Ambulanţă au primit peste trei sute de apeluri. O parte au căzut pe stradă iar alţii au fost găsiţi în locuinţe sau în magazine răpuşi tot de căldură. "În această perioadă au avut de suferit cel mai mult cardiacii, dar ne-am confruntat şi cu febre, colici abdominale cauzate de apa rece şi accidente vasculare. Oamenii sunt inconştienţi. Ar trebui să asculte sfaturile medicilor şi să fie mai atenţi la avertizările meteorologilor şi să nu mai iasă din casă la orele prânzului şi să se hidrateze corespunzator", ne-a declarat Maria Stanciu, asistentă şefă la Serviciul de Ambulanţă Buzău.


Unul dintre cele mai grave cazuri cu care s-au confruntat medicii de pe ambulanţă a fost un bărbat cu identitate necunoscută căruia i s-a făcut rău pe un şantier din localitatea Cotorca. Acesta lucra ca zilier şi a continuat să stea în soare la orele prânzului când temperatura de afară era aproape de 40 de grade Celsius. I s-a facut rău şi a leşinat iar când au ajuns medicii era deja în comă iar temperatura corpului îi ajunsese la 42,3 grade. Medicii fac eforturi să îl stabilizeze dar starea lui este foarte gravă.


Inspectorii sanitari recomandă patronilor să îşi readapteze programul de lucru în zilele toride. De asemenea, pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorul are obligaţia de a asigura apă, câte 2-4 litri de persoană, de a asigura echipamentul individual de protecţie şi duşuri.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite