Personalul medical este tratat ca o minge de ping pong între spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii celor două unităţi medicale din Buzău desfiinţate au fost trimişi de DSP la alte spitale, unde nu sunt primiţi. Managerii care trebuie să-i angajeze spun că nu pot face acest lucru din simplul motiv că nu le-a fost dat şi buget pentru salariile acestora, astfel că nu au cu ce să-i plătească.

Halatele albe au ajuns în pragul disperării. După ce Ministerul Sănătăţii a luat decizia ca două dintre spitalele buzoienie să fie închise, medicii, asistentele şi infirmierele au optat pentru unul din posturile libere oferite de celelate unităţi spitaliceşti din judeţ. Direcţia de Sănătatea Publică (DSP) Buzău a făcut repartiţiile iar de mâine oamenii ar trebui să se prezinte la noile locuri de muncă.

„În total sunt 140 de angajaţi de la spitalele desfiinţate. Cei de la TESA vor intra în şomaj. Restul de 100 de persoane, care reprezintă personalul medico- sanitar, au optat pentru un post în celalate spitale, cei mai mulţi pentru Spitalul Judeţean şi pentru cel din Săpoca, dar sunt şi câţiva pentru Nehoiu. Noi le vom înmâna hârtia cu repartiţia, iar marţi se vor prezenta la unităţile pentru care au optat", ne-a declarat Mihaela Voineagu, purtătorul de cuvânt al DSP Buzău.

La teorie, totul sună acceptabil, dar cu pusul în practică e jale mare. Oamenii trebuiau de vineri, 1 aprilie, să îşi înceteze activitatea în unităţile închise, numai că nu au primit niciun document prin care ar trebui să îşi schimbe locul de muncă. „Noi am venit la serviciu tot aici, la spitalul din Pârscov pentru că nu ştim unde să mergem şi nu aveam cum să nu ne prezentăm, pentru că riscam să ne desfacă contractele de muncă pentru neprezentare. Nu putem nici să închidem uşile şi să plecăm, pentru că până dimineaţa vin hoţii şi iau tot de aici", a spus Emil Dorobanţu, directorul Spitalului din Pârscov.

Refuzaţi de spitale

Cei 100 de angajaţi urmau să ocupe o parte din cele 360 de posturi libere în celelalte spitale, numai că managerii acestora refuză să îi primească pentru că nu le-au fost mărite bugetele cu sumele necesare plăţii salariilor acestora. „Dacă marţi se vor prezenta la noi, eu nu îmi pot da semnătura pe ceva ce nu îmi permit. Nu avem cum să îi primim, nu am bani pentru salariile lor", a declarat Cornelia Istrate, directorul Spitalului Nehoiu.

Aceeşi problemă o are şi conducerea Spitalului Judeţean. "Am mare nevoie de personal, însă nu ne-a fost mărită şi partea din buget destinată salariilor. Orice persoană pe care o angajez risc să nu o pot plăti, că nu am de unde", a declarat Doru Nicolescu, managerul Spitalului Judeţean.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite