Pericolul din spatele monitorului pândeşte tot mai mulţi adolescenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii, cadrele didactice dar şi medicii au intrat în panică după ce au constatat că tot mai mulţi copii şi tineri îşi petrec timpul la calculator, au înlocuit jocurile copilariei cu cele pe computer iar prietenii şi-i găsesc cu ajutorul reţelelor de socialiare. Specialiştii atrag atenţia că un astfel de stil de viaţă îşi poate pune amprenta ireversibil pe viitorul tinerilor.

Mădălina are 15 ani şi până în urmă cu doi ani era un copil obişnuit, cu pasiuni normale pentru vârsta ei. Mergea la plimbare sau la spectacole cu părinţii săi, ieşea cu prietenele iar la şcoală era văzută ca fiind deschisă, sociabilă şi oricând dispusă să ajute pe altcineva. Totul s-a schimbat de când a început să îşi petreacă din ce în ce mai mult timp în faţa calculatorului. A început să refuze ieşirile cu părinţii iar când era sunată de prieteni făcea totul ca să se eschiveze. Iniţial, părinţii au crezut că este o perioadă normală, au dat vina pe vârstă şi pe schimbările pe care aceasta le aduce.

“La început chiar ne amuzam şi ne spuneam că trebuie să ne obişnuim cu aceste refuzuri pentru că de la o vârstă o să vrea să fie independentă, nu să stea legată de mama şi de tata. Când am observant însă că şi-a îndepărtat şi prietenii am intrat în panică. Refuza totul ca să stea cât mai multe ore în faţa calculatorului”, ne-a declarat mama Mădălinei.

După câteva luni în care îşi petrecea tot timpul în faţa calculatorului iar singurii prieteni îi rămăseseră erau cei din reţelele de socializare, fata a început să aibă rezultate proaste şi la şcoală. Atunci părinţii au decis că trebuie să apeleze la un specialist ca să îi ajute.

“În ultima perioadă ne confruntăm din ce în ce mai des cu tineri care îşi construiesc propria lume pe internet. Trebuie tras un semnal de alarmă mai ales la adresa părinţilor care trebuie să îi supravegheye mai atent şi să le explice că o prietenie se bazează pe încredere, acţiuni commune ale celor implicaţi, nu la studierea unei fotografii pe internet. Dacă nu observăm la timp aceste probleme, copilul se poate transforma într-un adult retras care nu va putea socialize cu cei din jurul său”, ne-a declarat psihiatrul Ion Enache, medic de neuropsihiatrie infantilă.

Şi cadrele dicactice au intrat în alertă şi îi sfătuiesc pe elevi să acorde mai mult timp realităţii de lângă ei cu bune şi cu rele decât celei virtuale. 


Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite