Pericol în agricultură, din cauza vremii nefiresc de calde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii din Bărăgan încep să intre în panică din cauza vremii care a luat-o razna. Plantele abia dacă au răsărit, le lipseşte apa şi sunt foarte vulnerabile în faţa gerului. Suprafaţa însămânţată cu grâu şi rapiţă anul acesta în judeţul Buzău s-a redus din cauza secetei din toamnă de la 75 de mii, la 60 de mii de hectare

În ianuarie, culturile semănate în toamnă ar fi trebuit să beneficieze de un strat de omăt care să le asigure pe de o parte apa necesară dezvoltării dar şi protecţia împotriva gerului. Vremea însă se joacă cu nervii ţăranilor care ies de cum se face zi în câmp să verifice ce le fac ogoarele.

În brazdă, rapiţa e firavă, abia dacă are câteva frunze şi asta e semn rău. Câteva zile de ger ar putea distruge tot ce a ieşit din pământ. Şi nu e prea mult.Mare parte dintre agricultorii buzoieni s-au văzut nevoiţi să renunţe la ce au semănat în toamnă şi să întoarcă culturile.

Pe ogoarele însămânţate cu grâu, ici-colo se văd câteva fire plăpânde. Planta ar fi avut nevoie de multă umezeală după semănat. Pe de altă parte temperaturile ridicate, înregistrate în decembrie, ajută grâul să înfrăţească. Dar fără protecţia unui strat de zăpadă, la fel de bine pot fi distruse de ger.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite