Pericol de moarte pe străzile Buzăului. Aflaţi aici adresele clădirilor pe care să le ocoliţi ca să nu vă cadă cărămizile-n cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

44 de clădiri sunt inventariate ca fiind atât de şubrede, încât în orice moment trecătorilor le poate cădea o cărămidă-n cap. Nicuna nu a fost reabilitată deşi s-a prăbuşit chiar şi un balcon întreg pe trotuar.

Proprietarii nu au bani să le consolideze iar autorităţile spun că practic nu pot face altceva decât să-i amendeze. Cea mai cruntă situaţie este în centrul istoric, pe strada Cuza Vodă.

Din studiile efectuate de experţi, a reieşit că la Buzău există un număr de 44 de construcţii şubrede, care fac ca o simplă plimbare să reprezinte un pericol uriaş pentru orice trecător. Dintre acestea, 25 sunt case vechi chiar şi de peste o sută de ani. În centrul istoric al oraşului, pe strada Cuza Vodă, se află 18 dintre aceste clădiri cu risc maxim.

Click AICI pentru a vedea adresele zonelor pe care este indicat să le evitaţi

Deşi de la ultima expertizare a clădirilor cu risc au trecut şase ani, până acum nu s-au luat niciun fel de măsuri.  Aceasta în condiţiile în care pericolul extrem a fost evidenţiat  în anul 2003, când un balcon al unui bloc situat vis a vis de Palatul Comunal  s-a prăbuşit chiar pe trotuar şi doar norocul a făcut ca nimeni să nu fie strivit de bucăţile de beton.

A urmat incidentul din faţa magazinului Winmarkt din toamna anului 2008, când o bucată de tencuială desprinsă de sub panourile de tablă era să omoare mai mulţi pietoni.

image

Doar norocul a făcut să nu fie victime în 2008, când au căzut bucăţi din faţada clădirii Winmarkt

Chiar şi blocurile noi de pe Bulevardul Unirii reprezintă un pericol pentru oricine trece prin zonă. Anul trecut, imediat după dezgheţ, tot şansa a făcut ca să nu existe victime după ce mai multe cărămizi s-au prăbuşit de la etajul 8.

image

Pe  trotuar au căzut anul trecut cărămizi de la etajul 8 al unui bloc de pe bulevardul Unirii

Reprezentanţii Inspectoratului  Judeţean de Control în Construcţii (IJCC) spun că soluţiile nu pot fi puse în practică din lipsă de bani. „Am amendat asociaţiile de propietari, dar degeaba. Nici asociaţiile nu au cu ce să-şi repare măcar faţadele, ca să nu mai zic de consolidări”, a declarat Adrian Hernic şeful IJCC Buzău.

Reprezentanţii Primăriei spun că este obligaţia proprietarilor să menţină imobilele în stare de folosinţă fără a periclita securitatea pietonilor şi că pârghiile cu care ar putea interveni sunt nefuncţionale.

Pentru imobilele din clasa I de risc seismic, reabilitarea se poate face pe banii Ministerului Locuinţei  sau cu un credit ipotecar fără dobândă pe 25 de ani, în cazul în care veniturile pe membru de familie depăşesc salariul mediu net. Municipalitatea nu a avut succes cu singurul dosar depus până acum, al unui bloc din cartierul Micro 14. “Avem de anul trecut un dosar complet de consolidare a blocului 41 cu 10 nivele depus la minister şi nu a fost încă aprobat. Mai e o problemă care ne împiedică să intervenim, posibilităţile primăriei de a asigura o locuinţă sutelor de locatari evacuaţi pe perioada reabilitărilor sunt limitate.", ne-a declarat Călin Iosif, consilierul primarului Buzăului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite