EXCLUSIV Pensiile speciale au fost hăcuite. Un fost pilot Tarom rămâne doar cu 450 lei pe lună din 16.531!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensiile nesimţite vor deveni de mizerie. Reducerile cele mai mai mari, după recalcularea pensiilor speciale, sunt în cazul foştilor lucrători în aviaţie, care vor primi chiar şi de 40 de ori mai puţini bani pe lună. Afectat sever este şi un pensionar de 91 de ani, fost pilot în al Doilea Război Mondial, când a şi avut avionul doborât.

CITIŢI ŞI: Pensiile hăcuite, Fostul senator Plătică a pierdut 4.100 de lei din pensia lunară!

Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) a anunţat încheierea recalculării pensiilor pentru unele categorii de persoane care beneficiau până acum de legi speciale. Primele cupoane cu sume reduse ajung la destinatari pe data de 14 septembrie. Tăierea pensiilor speciale ale piloţilor civili, parlamentarilor şi funcţionarilor din justiţie, aduce economii de şase milioane de euro pe lună, la un deficit de 150 de milioane.

Printre persoanele căre vor avea de suferit sunt şi cinci buzoieni care au lucrat în aviaţia civilă. Ei spun că sunt umiliţi cu noile sume, din care le va fi imposibil să trăiască.

Fost pilot, nevoit să supravieţuiască cu 450 de lei pe lună

Una dintre cele mai drastice tăieri a pensiei din ţară este în cazul lui Nicu Oprescu, în vârstă de 52 de ani, din Râmnicu Sărat. Fost pilot la Tarom, avea o pensie de 16.531 lei, din care i-a fost tăiată suma de 16.081. De luna această va primi doar 450 lei, adică o pensie de 40 de ori mai mică.

"Îşi bat joc de noi cu legile lor. Am muncit o viaţă întreagă ca să nu pot să mă bucur de pensie. A fost bine când ne riscam vieţile şi trebuia să aterizăm în siguranţă, cu sute de persoane la bord? Cum să trăiesc cu 450 de lei? Ne umilesc! Suntem constituiţi într-o asociaţie şi imediat ce vom primi deciziile, vom da statul român în judecată", ne-a declarat Nicu Oprescu.

Traian Anghel : "Mergem până la CEDO"

Un alt caz este cel al lui Traian Anghel, de 55 de ani, tot fost pilot, care va avea începând cu această lună o pensie mai mică cu 13.033 de lei. Primea 14.298 şi rămâne doar cu 1.265 lei pe lună, de 11 ori mai puţin.

"Atât timp cât un stat dă o lege şi tu îţi faci un calcul pe acea lege, aceasta trebuie dusă până la capăt. Nu mai poţi să-ţi faci un plan de la o lună la alta în ţara asta, bazându-te pe legile existente. Ce fac cei cu credite, care s-au bazat pe suma din decizia de pensionare? Nu ni s-a ţinut cont nici măcar de grupa întâi de contribuţie pentru că suntem personal navigant şi toată ziua stăteam pe câmp, pe salarii mici, mai ales pe vremea lui Ceauşescu", ne-a spus Traian Anghel, fost pilot la Aeroclubul Teritorial Ghimbav.

Nu a apucat decât doi ani să primească pensia de 14.298 iar acum este decis să apeleze la toate instanţele posibile până când va obţine anularea acestei reduceri. "Suntem grupaţi într-o asociaţie şi cred că avem sorţi de izbândă în justiţie, dacă nu la noi, sigur la CEDO. Este un drept câştigat, printr-o lege votată în Parlament", a mai adăugat pensionarul.

Veteran de război: "Dacă aştia sunt banii pe care îi dă România pe noi..."

Cel mai bâtrân pensionar dintre foştii piloţi buzoieni este Constantin Mâţu, care are 91 de ani. Primea lunar 5256 lei, iar de acum va încasa 1731 lei. Spune că a participat la al Doilea Război Mondial, când a şi fost doborât cu avionul. "Am fost pilot o viaţă întreagă. Eu nu am ştiut ce este aia tinereţe pentru că după ce am terminat şcoala militară m-au trimis pe front. Nici măcar nu o să mă mai obosesc să îi dau în judecată, dacă atât valorăm noi în faţa lor... Dacă ăştia sunt banii pe care îi dă România pe noi, nu are rost să mai ripostăm", ne-a declarat Constantin Mâţu.

Pensii micşorate semnificativ vor primi şi alţi nouă buzoieni, foşti parlamentari, plus trei foşti angajaţi ai Curţii de Conturi, toţi beneficiari până acum de pensii de serviciu. De asemenea, 51 de buzoieni, care au lucrat ca funcţionari în justiţie, intră în categoria celor care vor primi pensia diminuată.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite