Paula Sauciuc, personaj în propriile desene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A desenat un ou de Paşte pentru Moş Crăciun iar tema a plăcut atât de mult juriului unui concurs de desene încât s-a ales cu excursie la Disneyland din Paris.Meritul este cu atât mai mare cu cât autoarea desenului câştigător al campaniei Carrefour, dedicată copiilor, provine dintr-un centru de plasament, unde stă de şapte ani împreună cu o soră mai mare şi un frăţior cu patru ani mai mic.

Paula Saucic a aflat de la instructorii săi din Centrul de Plasament Numărul 3 că un mare supermarket din oraş organizează concurs de desene. „Mi-a spus doamna că trebuie să fac iepuraşi, ouă colorate şi cozonaci”, spune Paula.

Desenul norocos

A îndrăznit să aştearnă pe foaia de desen mai mult decât ceea ce îi sugerase doamna învăţătoare. „Am desenat un ou de Paşte, cu Moş Crăciun şi cu casa lui. Mie îmi place Moş Crăciun, pentru că ne aduce cadouri. Am avut culori de la şcoală şi am desenat şi în ore, şi în pauze. Eu nu am ieşit la joacă, cu copiii, pentru că am colorat toată ziua”, povesteşte micuţa artistă.
Împreună cu alte o mie de lucrări din tot judeţul, desenul Paulei a ajuns pe mâinile unui juriu cu pretenţii, din care au făcut parte reprezentanţi ai supermarketului care la Buzău organizează de patru ani acest concurs, şi profesori de la Inspectoratul Şcolar. Toţi au fost de acord că Paula Sauciuc, eleva de clasa a opta de la şcoala specială de pe strada Horticolei, merită excursia la Paris.

Sub semnul întrebării

Regulamentul spune că premiantul are libertatea de a alege data excursiei la Disneyland şi pe ceilalţi doi însoţitori. Problema este că nu prea are pe cine să ia, deoarece familia ei este extrem de săracă. Părinţii care au rămas într-o casă sărăcăcioasă din Scutelnici trăiesc dintr-un ajutor social de 125 de lei. Maria, mama Paulei, este bolnavă de inimă iar tatăl este alcoolic. Copiii familiei Sauciuc au fost luaţi în urmă cu şapte ani în plasament, în momentul în care tatăl era în comă alcoolică, la spital, de cinci zile, iar mama ajunsese la Fundeni, după o criză de inimă.
Reprezentanţii şcolii se gândesc să îi găsească fetei însoţitori din rândul rudelor sau instructori din cadrul şcolii. Toţi spun că ar fi păcat ca micuţa să dea cu piciorul unei asemenea şanse, doar pentru că familia nu o poate susţine. Asistenţii sociali din Scutelnici au început deja căutări însă spun că mulţi dintre apropiaţii fetei sunt neştiutori de carte, dezavantaj uriaş pentru cineva care trebuie să se descurce pe arterele metropolei franceze.


Întrebări şi răspunsuri:


Ştii ce înseamnă Disneyland?


„Este o excursie în altă ţară. Acolo o să îl găsesc pe Mikey Mouse, răţoiul Donald, pe Albă ca Zăpada şi cei şapte Pitici. Ne uităm mereu la desene animate şi când mă duc la culcare, mai întâi îmi place să desenez pe caiete. Colegii mei nu mă deranjează pentru că noi ne înţelegem bine şi mă lasă în pace”.

Ce vrei să te faci mai târziu?

 „Vreau să mă fac învăţătoare şi să învăţ copiii să se poarte frumos, să se spele înainte de masă, să facă curat după ce mănâncă. Vreau să învăţ copiii să scrie frumos, să înveţe carte şi să deseneze frumos. Mai vreau să mă fac asistentă, ca să am grijă de mama mea, care este foarte bolnavă”.  

Ce îţi place?

„Îmi place să desenez oameni, case şi să colorez animale, căluţi, câini. Când eram mică, desenam cu băţul în nisip şi făceam căsuţe cu găletuşa. Îmi place să mă joc cu pisicile şi cu căţeii de acasă, când mă ia mama în vacanţă. Îmi place să mă joc cu fratele meu mai mic şi cu sora mea, care sunt cu mine la şcoală”.

Ce nu îţi place?

 „Nu îmi plac oamenii răi, care bat copii şi îi înjură. Eu îi trag de urechi pe ăia mai mici care se scuipă între ei, îşi rup caietele şi cărţile şi aruncă cu pixuri prin clasă. Îmi este frică să merg noaptea pe stradă pentru că atunci dai de oameni răi care îţi fură banii”. 

PROFIL
Născută pe 19 februarie 1995, în comuna Glodeanu Siliştea, judeţul Buzău.
Ocupaţia – elevă la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, clasa a 8-a
Familie – doi fraţi

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite