Păsările exotice scot fermierii din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voica, crescator de struţi
Dan Voica, crescator de struţi

Păsările gigant s-au adaptat foarte bine la condiţiile de climă, rezistă la minus 30 de grade şi nu sunt mofturoase. Struţii consumă aproape orice găsesc prin bătătură, de la lucernă, grău şi până la porumb, hrana cotidiană a unui banal cocoş de ţară.

Crescătorii din Buzău spun că investiţia poate începe cu un simplu ou introdus la incubator, care costă 80 de euro , iar pentru cei mai comozi cu achiziţionarea unui pui la preţul de 100 de euro.

„Investiţia, care pentru mulţi a fost la început doar un hobby, nu este costisitoare. Apoi, profitul este maxim în urma unui calcul simplu. O femelă struţ poate să producă până la 100 de ouă într-un sezon din aprlie şi până în septembrie. Un adult reproducător se vinde cu 1000 de euro , un trio format dintr-un mascul şi două femele cu trei mii de euro iar un pui cu 100 de euro", a declarat Dan Voica, un crescător din Grăjdana care deţine peste 100 de struţi .

Fermierii mai spun că nu au emoţii în ceea ce priveşte vânzările pentru că cele mai mari cereri vin din străinătate. "Consumul de carne de struţ nu are tradiţie la noi în ţară, dar dăm la export şi nu ne plângem de clienţi. Carnea de struţ a ajuns să fie apreciată în ultimul timp chiar şi în România, deoarece nu are mult colesterol. Acum mai avem şi avantajul celui mare abator specializat din Europa, care s-a deschis la Giurgiu", mai spune Dan Voica.

Profit cu găinile de rasă

Medicul veterinar Florentin Crăciunescu, de 64 de ani, din comuna Pogoanele, creştepe lângă găini cochinchina galben şi rase mixt, ca viandot argintiu sau susex, exemplare foarte apreciate la noi în ţară.

„Eu cresc păsări de rasă de 50 de ani. Dacă la început această activitate a pornit ca un hobby, am ajuns ca din 1978 şi până în 1991 să particip la expoziţii în toată lumea. Acum am sute de exemplare pe care le vând", mărturiseşte Crăciunescu Florentin.

Ferimierul mai spune că, după ce a reuşit relansarea acestei activităţi în urmă cu trei ani, în ultimul timp activitatea lui devenit o afacere profitabilă , din cauza productivităţii mari a acestor găini exotice.

„Spre exemplu, un cocoş din rasa cochinchina se vinde cu sume între două şi trei sute de lei iar găina ajunge la 200 de lei. Preţurile sunt date de rasă şi de calificativele obţinute la concursuri. O găină ajunge la patru kilograme iar cocoşul până la şase kilograme. Cochinchinele mai sunt şi foarte avantajoase pentru că clocesc foarte bine", a mai precizat fermierul Florentin Crăciunescu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite