Panică la marginea oraşului, după răsturnarea unui tir cu substanţe toxice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un autotren încărcat cu peste două tone de clorură ferică, substanţă toxică, s-a răsturnat aseară pe centura ocolitoare a Buzăului, chiar în sensul giratoriu din faţa complexului Dedeman. Aproape jumătate din soluţia aflată în bidoane din plastic s-a scurs pe carosabil, punând în pericol siguranţa trecătorilor.

Tirul circula dinspre Focşani spre Bucureşti iar la intrare pe şoseaua de centură a municipiului Buzău şoferul a pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat pe partea dreaptă, chiar într-un sens giratoriu. Şoferul a deschis portiera, a ieşit din cabina camionului şi când a văzut că se scurge clorura ferică din bidoane, a sunat la 112. “Încărcasem la Borzeşti şi trebuia să ajung la Bucureşti. Aici, în curbă, în momentul în care maşina s-a înclinat spre dreapta mi-a explodat un cauciuc şi m-a pus jos”, a spus Marian Ilie, şoferul tirului.

Accidentul s-a produs în jurul orei 17.30. Din acest moment, a urmat o cursă contracronometru pentru autorităţile abilitate să intervină la evenimente de acest gen. Primii sosiţi au fost poliţiştii de la Serviciul Rutier, care au decis să restricţioneze traficul. “Am instituit o zonă de siguranţă de 200 de metri în jurul camionului şi am deviat traficul rutier prin oraş, cu ajutorul unor echipaje aflate la intrările pe şoseaua de centură”, a declarat comisarul şef Marian Şerbulea, de la Poliţia Rutieră Buzău.

Maşinile de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au ajuns şi ele imediat. Chimiştii unităţii, echipaţi cu combinezoane de protecţie şi măşti cu tuburi de oxigen au cercetat zona şi au trasat măsuri. “Nu putem interveni cu apă sau spumă, pentru că ar degaja vapori extrem de toxici pentru organismul uman. O să aducem nisip pe care o să-l împrăştiem peste soluţia scursă, ca să o neutralizăm”, a spus locotenent colonelul Dănuţ Nicolae, comandantul ISU Buzău.

Alertaţi de pompieri, un pluton de jandarmi a format un cordon pentru îndepărtarea curioşilor care se opriseră cu maşinile aproape de camionul răsturnat. De asemenea, hipermarketul situat la nici o sută de metri de locul accidentului a fost izolat iar oamenii au fost obligaţi să rămână în interior. “Cam 200 de oameni erau în magazin şi foarte mulţi copii care plângeau pentru că nu ştiau de ce sunt închişi acolo”, ne-a spus unul dintre clienţi. Aceştia au reuşit să plece după două ore de la producerea accidentului.

Garda de Mediu a prelevat probe din sol pentru a stabili gradul de poluare iar reprezentanţii Companiei de Apă au verificat dacă au fost scurgeri de substanţă corozivă în canalizarea oraşului. Un camion cu nisip a fost descărcat peste clorura ferică iar tirul a fost scos cu o macara de pe carosabil. Toată operaţiunea în care au fost angrenate zeci de forţe a durat cinci ore.


Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite