Pământurile Buzăului, la mâna judecătorilor din toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proasta aplicare a legii fondului funciar a făcut ca instanţele de judecată să fie îngropate de dosare de retrocedare. Mulţi foşti proprietari sau moştenitorii lor îşi caută de ani buni dreptatea prin sălile de judecată şi pentru că au îndoieli în privinţa modului în care magistraţii buzoieni aplică legea, cer ca procesele să fie mutate în alte judeţe.

Astfel s-a ajuns în situaţia în care soarta unor suprafeţe însemnate de pământ din judeţul Buzău să fie hotărâtă de judecători din cele mai îndepărtate colţuri ale ţării, după ce sentinţele locale de la instanţele de fond nu au fost mulţumitoare. Cererile de strămutare sunt în general admise de şefii instanţelor. Potrivit Codului de Procedură Civilă , strămutarea unui proces poate fi solicitată printre alte pe motiv de „bănuială legitimă".


Cheltuieli mari


Interesele şi "vrăjmăşiile locale" sunt numerose la Buzău atât timp cât cei implicaţi în procese, indiferent ce calitate au, preferă să cheltuie sume importante de bani ca să se judece la Constanţa, Braşov sau Craiova. „Avem peste o mie de dosare de fond funciar la diferite instanţe din judeţ. Multe dintre ele au fost strămutate în alte localităţi", ne-a declarat Paul Beganu, prefectul judeţului Buzău.


Elocvent în acest sens este cazul presupusului descendent al neamului Buzeştilor, care a primit de la un judecător de la Pătârlagele nu mai puţin de 63 000 de hectare de teren împădurit. Decizia a produs stupoare pe plan local şi a fost atacată imediat, numai că noul proces se judecă la Tribunalul Braşov. Magistraţii de acolo nu pot fi supuşi vreunei presiuni şi sunt înlăturate suspiciunile că ar avea vreun interes în judecarea cauzei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite