PORTRET Valentin Biro, cel mai tânăr director de şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vali Biro
Vali Biro

Profesorul de română şi latină s-a ales cu funcţia de conducere la vârsta de 29 de ani. Tinereţea poate fi un atu pentru candidatul la funcţia de director al unei şcoli atunci când entuziasmul, profesionalismul şi seriozitatea umplu golul „săpat" de lipsa de experienţă. Acestea au fost premisele care i-au conturat destinul lui Valentin Dragoş Biro, profesor de limba română şi latină, care a ajuns director de şcoală când av

Ascensiunea lui Valentin Biro spre vârful carierei s-a produs rapid. A urmat liceul Mihai Eminescu, clasa de literatură - istorie, perioadă în care gândurile i-au fost canalizate spre o carieră în filologie, după care, între 1995 şi 1999, a urmat Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, din Iaşi. Au urmat doi ani de studii postuniversitare, masterat în literatură comparată şi antroplogie culturală, perioadă care a coincis şi cu primi ani de catedră.


„Am predat româna la o şcoală din Cotnari, judeţul Iaşi, unde pentru a putea ajunge schimbam două autobuze şi mergeam încă patru kilometri pe jos. Mă trezeam la ora 4, în zori, şi mă întorceam acasă la ora şapte seara", îşi aminteşte Vali Biro.


După finalizarea studiilor şi revenirea în oraşul natal, Vali nu a zăbovit nici măcar o lună şi s-a prezentat la concursurile de titularizare, alegându-se din prima încercare cu un post la Grupul Şcolar CFR. A obţinut apoi catedră la Liceul Sportiv după care, în 2006, a fost numit cu delegaţie director la Şcoala Nicolae Titulescu. „Doi ani am fost cu delegaţie iar din 2008 sunt director în urma unui concurs. Ştiam în ce constă examenul şi nu mi-a fost greu. Am aproape 40 de colegi, de toate vârstele, faţă de care am un respect deosebit", ne-a spus Biro.


Valentin Biro este de părere, pe un director de şcoală, tinereţea îl avantajează atât în relaţia cu ceilalţi dascăli cât şi cu elevii. „Dacă dai o marjă de libertate, nu te percep ca pe un director, ci ca pe cineva care oferă oportunităţi. Când s-a greşit, nu am arătat niciodaă cu degetul şi nu am dat o sancţiune de prima dată. Consider că fiecare are dreptul la o a doua şansă. De asemenea, elevilor trebuie să li se dea posibilitatea să descopere ce pot să facă şi trebuie încurajaţi", ne-a spus directorul şcolii din cartierul Titulescu.


Roadele entuziasmului unui director tânăr sunt vizibile în şcoala pe care o conduce. A accesat trei programe PHARE, cu ajutorul cărora a oferit a doua şansă la educaţie unui număr de 11 adulţi, a amenajat un club ultramodern, dotat cu mobilier modular, videoproiector şi televizor şi a trimis la perfecţionare mai mulţi profesori din şcoală. A mai înfiinţat un club de presă şcolară care editează revista „Aripi tinere" şi a introdus în programa şcolii un opţional de jurnalism. „Sunt foarte mândru de ceea ce au realizat colegii mei în această şcoală, din fondurile atrase în ultimii ani. Am avut noroc de un colectiv deosebit", a spus profesorul Biro.

Întrebări şi răspunsuri:
Singur ţi-ai construit cariera? „În afară de familie, încă două persoane mi-au influenţat în bine viaţa. Una estre diriginta mea, care m-a orientat pe acest drum şi apoi m-a botezat în religia ortodoxă, părinţii mei fiind reformaţi. Cealaltă est Claudia, soţia mea, care îmi mai ponderează exuberanţa de profesor de română care crede că poate face multe".


Ce condamni la colegii directori? „În general, încercarea de a se impune fără să aibă argumente, atitudinea gen lasă că merge şi aşa iar la unii, nevoia permanentă de a mulţumi pe toată lumea. Când iei o decizie bună pentru şcoală, e posibil ca pentru individualităţi, pentru unii să fie bună, pentru alţii, nu".

Ce îţi plce: „Sunt fan al călătoriei de orice fel. Îmi place să călătoresc în străinătate iar pe listă am bifat deja destinaţii precum SUA, Grecia, Ungaria dar la fel de mult îmi place să merg cu cortul, în locuri noi. Îmi place să fac mult sport. Joc fotbal cel puţin o dată pe săptămână iar vara merg des la tenis de câmp".


Ce nu îţi place: „Nu îmi plac nedreptatea, ipocrizia şi minciuna, în orice formă a lor. Urăsc răutatea gratuită din partea oamenilor şi să-i văd pe oameni plângându-şi de milă. Şi nu îmi place deloc să se ţipe la mine, pentru că e o modalitate ieftină de a-ţi impune punctul de vedere".

PROFIL


Născut pe data de 30 septembrie 1976, în municipiul Buzău;
Profesor de limba română şi latină, director Şcoala generală Nicolae Titulescu;
Căsătorit, fără copii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite