PORTRET Mihai Constantin este veteranul şoferilor de taxi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A parcurs peste 10 milioane de kilometri şi a casat până acum 15 maşini după ce în anul 1965 a intrat în breasla şoferilor de taximetre.

Este povestea lui nea Mihai veteranul şoferilor de taxi din Buzău, omul care de 45 de ani este zi şi noapte la dispoziţia clienţilor amatori de o plimbare cu maşina. În cele peste patru decenii de activitate, Mihai Constantin a devenit o adevărată enciclopedie vie a oraşului.


A fost şofer de general


Nea Mihai povesteşte că imediat după terminarea şcolii generale a intrat la şcoala de şoferi profesionişti pe care a absolvit-o după mai bine de un an de studii.După o scurtă perioadă în care a condus o basculantă, Mihai Constantin a urmat stagiul militar la o unitate de aviaţie din Timişoara.
„Din cei 120 de şoferi ai unităţii doar doi aveau gradele 2 şi 3 şi de aceea am fost ales să conduc maşina generalului Stoian. Aşa am ajuns să conduc primul turism un IMS mai bine de doi ani. Această experienţă inedită a mea mi-a prins bine imediat după ce m-am liberat şi am revenit la Buzău", mărturiseşte nea Mihai.


Prima dragoste, o Volgă


Data de 15 aprilie 1965 reprezintă pentru Mihai Constantin prima zi de muncă la compania de taxi din Buzău, după ce în prealabil a trecut printr-un examen dur, din care erau aleşi după competenţe doar cei mai buni şoferi.Când îl întrebi pe nea Mihai de vremurile tinereţii, gândul îi zboară tot la primele maşini care i-au marcat cariera de taximetrist.


„Prima dată am lucrat pe o Pobeda apoi au urmat pe rând Mosckvici 407, 403 şi 408. Apoi au urmat o Warshava şi experienţa de neuitat de pe Mercedesul sovietic-Volga. Cele mai frumoase amintiri sunt legate însă de această maşină. Pe vremea aceea doar ştabii comunişti aveau acces la Volga, maşină considerată a fi de lux. Îmi aduc aminte că ne îmbrăcam frumos la costum şi aveam grijă de Volgă ca de ochii din cap. Era o maşină tare frumoasă pe care o stergeam toată ziua", povesteşte şoferul buzoian.


Mihai Constantin se laudă că de-a lungul timpului a avut ocazia să transporte cu taxiul de la măturători, actori celebri şi intepreţi şi până la primul secretar al timpurilor comuniste. "Am transportat cam toată elita comunistă care s-a perindat pe la Buzău. Nu mai vorbesc de toţi actorii şi marii muzicieni care au poposit pe la noi. Aşa i-am cunoscut pe regretatul Toma Caragiu şi pe Dan Spătaru. Nu mai vorbesc de toţi intepreţii consacraţi de muzică populară ca Ion Dolănescu sau Benone Sinulescu. Mi-a duc aminte că prin anii 70 am avut o clientă venită din India să susţină un concert la Buzău. Soţia mea a fost foarte geloasă după ce această cântăreaţă Nikita mi-a dat un autograf", mai spune nea Mihai.


Întrebări şi răspunsuri


Câte accidente de maşină aţi avut?
"În 45 de ani de activitate n-am lovit niciodată maşina. E adevărat că de câteva ori mi-au zgăriat alţi şoferi maşina în timp ce eram staţionat dar eu n-am avut niciodată vreun accident.Am reuşit până acum şi o altă performanţă: să nu iau decât 5 amenzi de circulaţie."


Există vreo adresă pe care n-o ştiţi?
" Nu mă laud dar pot să spun că încă nu s-a inventat un GPS care să mă bată la Buzău. Am curaj să mă întrec cu oricine vrea în materie de adrese. Cunosc fiecare stradă şi fiecare bloc din Buzău. Mai mult ştiu şi istoria multor imobile din Buzău. Ştiu când s-a construit fiecare bloc din cartierul Micro 14, Borşteni sau Dorobanţi".


Ce-i place?
" Îmi plac foarte mult maşinile mai ales cele vechi pe care am avut ocazia să lucrez zeci de ani. Îmi place foarte mult să-mi petrec zilele libere la ţară lângă un grătar cu mititei. Îmi place foarte mult fotbalul şi ţin cu echipa Steaua Bucureşti. Cu ani în urmă eram bolnav după fotbal şi plecam frecvent la Bucureşti să văd meciurile Stelei".


Ce nu-i place?
"Nu-mi place superficialitatea şi nu suport oamenii neserioşi. Nu-mi place să-mi pierd timpul la pescuit . Nu-mi place politica şi nici discuţiile pe această temă. Nu suport oamenii mincinoşi. Nu-mi place atmosfera de nesiguranţă care există acum în taximetrie".


Profil


Născut la data de 23.07.1943 în satul Burduşani, comuna Săgeata, judeţul Buzău
Absolvent al Şcolii de Şoferi profesionişti promoţia 1962
Şofer de taxi din 1965 şi până în prezent
Căsătorit, un copil

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite