PORTRET Magda Spiridon, psihologul cu stofă de poliţist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A urmat Facultatea de Psihologie, însă întotdeauna şi-a dorit să fie poliţist pentru a avea ocazia să lucreze cu cât mai mulţi oameni.

După absolvirea Facultăţii de Socio- Psihologie din cadrul Universităţii Bucureşti, s-a angajat ca psiho- terapeut la şcoli speciale în oraşul său natal, Râmnicu Sărat. Însă la un moment dat s-a hotărât să participe la un simpozion de psihologie şi criminalistică, invitată de către un profesor pe care îl cunoştea încă din timpul facultăţii.

„Atunci comandantul poliţiei din Râmnicu Sărat făcea o lucrare de doctorat în care vroia să dezvolte o idee de amprentă psihologică, psiho-criminalistică. Dânsul se confruntase cu foarte multe cazuri şi a constatat că l-ar ajuta foarte mult în cauzele cu autori neidentificaţi dacă scena crimei, locul infracţiunii i-ar spune şi mai multe despre personalitatea subiectului", îşi aminteşte Magda Spiridon.

Acela a fost momentul în care Magda şi-a manifestat interesul pentru o astfel de lucrare şi a început să colaboreze cu comandantul poliţiei din Râmnicu Sărat. A început să facă studii, să meargă pe la penitenciare şi s-a hotărât să urmeze Academia de Poliţie. A fost cooptată la Serviciul de Omoruri, unde a lucrat timp de trei ani.

După ce a absolvit Academia de Poliţie a fost încadrată la Serviciul Criminalistic. „Iniţial am avut un şoc, dar mi-a plăcut foarte mult criminalistica şi am început să merg să fac cercetări la faţa locului cu trusa, de la furturi de găini până la omoruri şi am avut ceva rezultate", ne- a spus comisarul.

Impactul cu această activitate nu a fost uşor pentru că uneori s-a lovit şi de preconcepţii şi chiar de cazuri care nu au fost tocmai uşor de cercetat. „Nu a fost uşor, a fost un impact şi pentru mine, cât şi pentru colegii mei, majoritatea bărbaţi. La acel moment femei în poliţie erau doar cele de la ghişeu, de la Evidenţa Populaţiei. Însă muncind cot la cot cu ei, în scurt timp am devenit o echipă", ne-a mărturist Magda Spiridon.

De la fiecare caz pe care l-a cercetat a avut câte ceva de învăţat, ori de la victimă ori de la infractor. La un moment dat i s-a ivit ocazia să lucreze ca ofiţer la trafic de persoane, migraţie ilegală şi adopţie ilegală în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog. „Am vrut să mai descopăr şi altceva în poliţie şi am plecat la Crimă Organizată. Foarte interesant şi foarte multe am avut de învăţat. Aici era o altă problematică şi am ajuns să câştigăm locul trei pe ţară la un concurs organizat de FBI", ne-a spus Magda Spiridon.

După ce a petrecut o perioadă şi la Relaţii Internaţionale, comisarul s-a întors la prima dragoste, criminalistica. În urma unui concurs, Magda Spiridon a devenit şefa Serviciului Criminalistic.


Întrebări şi răspunsuri


Cum a fost impactul psihologic cu cercetările din criminalistică?
Ca impact psihologic nu este uşor să vezi multe nenorociri, practic vii în contact cu cetăţeni care sunt sub impactul unei traume create de un eveniment neplăcut. Sunt victime ale unei infracţiuni, de la furtul simplu de găini, dar pentru acel om chiar are impact, până la infracţiuni grave contra persoanei sau până la cadavre, impactul psihic asupra oricărui poliţist care lucrează la faţa locului este mare.


Există legături între meseria de psiholog şi cea de poliţist?
Foarte mari. Cu atât mai mult îmi place meseria de poliţist pentru că o exercit foarte bine şi pe cea de socio- psiholog, adică vin tot timpul în contact cu oamenii şi sunt şi în slujba lor, cu toate categoriile lor şi cu toate tipurile de personalitate umană.


Ce îi place
Nu mai am timpul necesar, dar îmi place foarte mult să pescuiesc, mă relaxează indiferent dacă prind peşte. Îmi plac oamenii direcţi şi la obiect pentru că eu acord maximă încredere oamenilor imediat şi acord foarte multe şanse. Îmi plac oamenii sinceri cu mine. Îmi place să mă joc cu băieţelul meu.


Ce nu îi place
Urăsc minciuna. Pentru toate există o scuză, dar nu pentru minciună şi sunt radicală atunci când este vorba despre astfel de gesturi. Să te uiţi în ochii omului şi pur şi simplu să îl minţi, este mult prea mult.


Profil


Născută: 22 septembrie 1972, Râmnicu Sărat
Ocupaţie: şeful Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Buzău
Familie: căsătorită, un băiat

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite