PORTRET Iulian Soare, campionul la tenis de masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Soare
Iulian Soare

Sportivul a reuşit până la 18 ani să ducă tenisul de masă buzoian prin multe oraşe româneşti, dar şi peste hotare.

A păşit pentru prima dată în sala de antrenamente încă de la grădiniţă. Îşi aminteşte şi acum ziua în care antrenorul a venit în clasa în care el era şi a făcut o selecţie. Părinţii săi l-au încurajat încă de atunci să facă sport. La vârsta de şapte ani a început serios să se antreneze, mai întâi cu nişte exericiţii , iar după doi ani a participat la primul concurs naţional.

„Până atunci am fost la diferite concursuri prin Buzău. Aici la prima competiţie am ieşit pe locul cinci la echipe , iar pentru început am fost mulţumit de rezultat. Primul concurs a fost greu, am avut parte şi de multe peripeţii, însă am trecut cu uşurinţă peste celelalte", îşi aminteşte Iulian. Un an mai târziu a reuşit să urce pe primul loc cu echipa şi să obţină locul trei la individual. „Antrenorul a avut calităţi şi a ştiut să lucreze cu noi, iar după acest concurs unde am ieşit pe primul loc am prins gustul performanţei", ne-a spus sportivul.


A mers peste hotare


În toamna lui 1999 a concurat la un concurs desfăşurat la Slatina unde au participat primii 12 sportivi ai ţării, unde a reuşit să iasă pe locul I. În 2004 a plecat pentru prima dată peste hotare la un cantonament în Cehia, iar un an mai târziu a obţinut locul I la dublu şi locul cinci la simplu în Slovacia. „Concursurile în străinătate sunt diferite de cele de la noi din ţară pentru că în străinătate vin cei mai buni sportivi ai lumii", spune Iulian.


De două ori campion naţional


Considerat de specialişti o mare speranţă a tenisului de masă românesc, buzoianul şi-a arătat cu adevărat valoarea atunci când a devenit campion naţional. „Fiecare competiţie la care particip îmi dă un imbold să merg mai departe şi aşa am reuşit să obţin cel mai bun loc. După această competiţie au fost colegi care m-au felicitat, alţii se uitau mai urât, însă nu mai conta ", mărturiseşte campionul.


Rezultatele obţinute în competiţiile la care a participat l-au propulsat şi în topul celor mai buni zece sportivi buzoieni. Acum este în categoria juniori 1 şi nu prea mai are timp să stea şi cu prietenii. „Până la prânz sunt la şcoală, apoi de la 4 la 7 seara sunt la antrenament şi ies mai rar cu prietenii. E mai bine că că sunt mai mereu ocupat cu tenisul că este ceva mai bun decât să stau în faţa blocului", spune Iulian Soare. Ştie că pentru cele 50 de medalii şi peste o sută de diplome a fost nevoie de multă muncă, talent, seriozitate şi antrenamente, dar şi de sprijin din partea părinţilor şi a antrenorului. Acum este în clasa a XII-a şi în paralel cu antrenementele se pregăteşte şi pentru bacalaureat.


Întrebări şi răspunsuri


Ce ai vrea să faci în viitor?
După terminarea liceului poate găsesc o ofertă în străinătate pentru că acolo tenisul de masă este mai bine plătit, sunt şi sportivi mai buni, iar oamenii se implică mai mult în acest sport. Mă gândesc la Germania sau Franţa, acolo unde sunt campionate mai puternice.


Ţi-ai dori să devii antrenor de tenis de masă?
Mă gândesc că dacă nu voi găsi nicio ofertă în altă ţară, voi da admitere la Facultatea de Educaţia Fizică şi Sport şi poate voi găsi un loc la vreun club din ţară. Mi-ar plăcea să fiu şi antrenor peste câţiva ani, însă situaţia actuală din învăţământ îmi schimbă gândul.


Ce îi place?
În afară de tenis, îmi place să patinez , să schiez, deci tot sport. Când am timp liber, îmi place să mă plimb şi să mă înţeleg bine cu toată lumea, indiferent de caracterul oamenilor.


Ce nu îi place?
Nu îmi plac prietenii cu două feţe şi nici fumatul, în priuml rând mirosul de tutun. Nu îmi place că tenisul de masă nu beneficiază de mai multă publicitate şi cred că ar merita mai multă susţinere materială.

Profil


Născut: 21 februarie 1991, Buzău
Ocupaţie: elev în clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv/ sportiv legitimat la CSM Buzău
Familie: un frate

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite