PORTRET Ion Cornovac este cel mai vechi cofetar din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A furat meserie de la cofetari cu experienţă iar din mâinile lui ies acum prăjituri excepţionale. Secretul său: le face ca pe vremea bunicii, cu ingrediente originale, fără aditivi.

Ciocolata de casă cu nucă şi stafide, bomboanele fondante, plăcintă cu brânză sau cu mere dar şi cele mai sofisticate torturi sunt doar câteva dintre bunătăţile care ies din mâinile experimentatului cofetar.


Ion Cornovac a fost singurul băiat dintr-o familie de comercianţi. De mic şi-a ajutat mama şi aşa a ajuns să meargă prin cofetării şi să îi cunoască pe cofetari. A furat arta de la ei şi a îndrăgit atât de mult această meserie, încât a decis că vrea să o urmeze.


Cu timpul mergea să îi ajute pe maeştrii cofetari şi, pentru că a demonstrat că este priceput, a fost primit la cofetăria Crinul Alb.
"Aveam 14-15 ani. M-am angajat cofetar şi îmi plăcea la nebunie ce făceam. Cofetăria este o artă şi nu se învaţă. Se fură şi nu poţi să o practici decât dacă îţi place foarte mult ceea ce faci", ne-a mărturisit Ion Cornovac.


A lucrat acolo până a plecat în armată, unde a fost bucătar şi făcea prăjituri pentru colegii lui. Când s-a întors, vreme de cinci ani a lucrat pe litoral, în staţiunea Olimp.


"Când am ajuns în restaurant am fos întrebat de şeful de sală ce ştiu să fac. Eu l-am întrebat atunci: ce aveţi nevoie că eu ştiu să fac de toate", ne-a spus Ion Cornovac. A început să participe la diverse concursuri cu o echipă cu care lua de cele mai multe ori locuri fruntaşe.


S-a angajat apoi la Cofetăria Stadion. Era deja foarte cunoscut şi avea clinţii lui, care veneau şi comandau cu condiţia să le prepare el prăjiturile.
După 1989 a renunţat o perioadă la meserie, dar nu şi la afaceri. Şi-a deschis o fabrică de muştar, care mergea foarte bine. A continuat să facă prăjituri acasă, în bucătărie, pentru prieteni. În 2005 a deschis, în casa părintească, o cofetărie în care a început să facă dulciuri din vechile reţete, aşa cum învăţase de la bătrânii meşteri. La început le făcea în laborator, iar soţia şi fiica le vindeau.


"A fost o periodă grea, dar a meritat. Nimeni nu ştie cât am muncit. Ne aşezam seara în pat şi ne gândeam ce prăjituri o să facem următoarea zi",
ne-a mai mărturisit Ion Cornovac.


Asta a durat însă puţin timp, până când au prins clienţii gustul dulciurilor sale şi au început să comande din ce în ce mai mult. Acum are deja zece angajate, dar nu lipseşte niciodată din laborator, unde este foarte atent să fie respectate reţetele. Buzoienii îl cunosc foarte bine iar acum cofetăria sa a început să aibă clienţi chiar şi din Bucureşti.


Întrebări şi răspunsuri:


Care este secretul prăjiturilor dumneavoastră?
În primul rând eu îmi respect clientul. Noi facem prăjituri ca acasă, fără prafuri şi aditivi. La noi toate produsele sunt naturale, începând de la frişcă şi până la cea mai complicată cremă. Eu sunt perfecţionist şi le cer fetelor din laborator să respecte reţetele întocmai. Mai bine câştig mai puţin, dar îmi păstrez clienţii.


Care este ultimul tip de prăjitură pe care aţi aşezat-o în raft?
Am fost în vizită la nişte prieteni care ne-au servit cu o prăjitură ungurească fără făină. Am gustat-o şi mi-am dat seama imediat cum se face. Nu am luat reţeta, dar când am ajuns acasă am intrat în laborator şi am făcut-o, iar clienţii sunt înnebuniţi după ea.


Ce îi place:
Îmi place ca toate lucrurile să fie la locul lor. La oamenii din jurul meu îmi place sinceritatea şi vrea ca cuvântul dat să fie respectat. Îmi place să mănânc ceva bun întotdeauna, bun însemnând diversificat şi de calitate, pentru că niciodată nu mănânc un fel de mâncare de două ori.


Ce nu îi place:
Sunt foarte puţine lucruri care nu îmi plac. Urăsc minciuna şi să fiu furat. Dacă cineva are nevoie de ceva de la mine îi dau cu plăcere dar să nu încerce să mă păcălească.


Profil:


Născut la data de: 05.11.1950 la Buzău
Ocupaţie: Cofetar
Familie: Căsătorit, are o fată în vârstă de 16 ani

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite