PORTRET Costică Mărăcineanu, croitorul numismat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costică Mărăcineanu
Costică Mărăcineanu

Este singurul croitor care mai are un atelier deschis în oraş şi de câţiva ani a început să adune bancnote şi monede pe care le-a expus în buticul său.

Încă din copilărie, Costică Mărăcineanu se juca cu maşina de cusut a mamei ore întregi. Încet, încet a început să coasă tot ce îi pica în mână. După terminarea gimnaziului a fost admis la şcoala profesională unde a învăţat meserie. În 1968 era deja ucenicul unui croitor cunoscut, Vasile Stoica, cel care i-a destăinuit secretele meseriei. „Munceam continuu de dimineaţa de la şase până seara la 11.00 şi îmi plăcea pentru că oricum nu aveam ce face altceva. Uşor, uşor am început să învăţ şi apoi luam eu câte ceva ce era de lucru şi le făceam la jumătate de preţ ca să ne scoatem şi noi câţiva bănuţi. Sau mai făceam şi noi pantaloni care atunci erau 100 de lei şi noi luam numai 50 de lei pentru că atunci când eram ucenic luam doar 200 de lei salariu", îşi aminteşte croitorul.

Citiţi şi: Focşani: (PORTRET) Radu Bîrsă este preotul care slujeşte în limbajul semnelor

A început apoi să facă din ce în ce mai multe modele şi a fost mutat la secţia de creaţia, fiind chiar avansat ca şef de secţie şi a creat zeci de modele pentru export. „La început era mai greu până am învăţat, însă mie mi-a plăcut şi să fac câte ceva nou, să aduc o schimbare în modelul pe care îl fac", ne-a spus Costică Mărăcineanu. Îşi aminteşte şi acum că înainte de Revoluţia din 1989 din cooperativa sa făceau parte 27 de oameni din care au mai rămas acum doar 3.

„Pe timpul lui Ceauşescu aduceam o mie de metri de material pe lună şi făceam cam 500 de costume şi câştigam lunar 12- 13.000 de lei", spune croitorul. Acum după 20 de ani este singurul croitor care mai are un atelier în care se pot face haine pe comandă. „Acum fac 5- 6 costume pe lună şi cam 30- 40 de perechi de pantaloni şi se lucrează şi cu stofe proaste care se găsesc în magazine pentru că sunt ieftine", ne-a spus Costică Mărăcineanu.

După 1989 croitorul a început să adune în micul său atelier bancnote din toate ţările. „Îmi plăcea când mergeam la magazine şi vedeam că au sub tejghea bancnote mai vechi şi aşa m-am gândit să pun şi eu câteva la mine pe geam", ne-a spus colecţionarul. Până acum a reuşit să lipească pe geamul uşii de la intrare peste 300 de bancnote adunate din ţări europene sau din Statele Unite ale Americii şi câteva monede pe care nu le-a expus încă. „La început mi le furau clienţii, apoi le-am aşezat între două geamuri pentru ca să fiu sigur că am colecţia întreagă", îşi aminteşte numismatul.

Acum se bucură la vederea oricărui client şi consideră că în scurt timp meseria de croitor va dispărea. „Peste 10 ani nu cred că vor mai fi croitori pentru că nu a mai venit nimeni să înveţe, tinerii sunt acum cu ochii după bani, dar ei nu ştiu că până înveţi trebuie să munceşti pe bani mai puţini", a afirmat Costică Mărăcineanu.


Întrebări şi răspunsuri


Este croitoria o artă?
Este o artă pentru că nu oricine poate face un model. Mie întotdeauna mi-a plăcut să fac orice model şi ca să fii un bun croitor trebuie să ai mână cum zicem noi între noi şi să gândeşti modelul ca să îi placă clientului. Mai este nevoie şi de multă muncă pentru că pentru un costum trebuie să munceşti mai bine de două zile.


Copiii dumneavoastră au moştenit pasiunea pentru croitorie?
Copiii mei nu au fost tentaţi să facă o meserie din croitorie, fata mea pentru că a avut probleme cu ochii, iar băiatul a început să coasă, însă nu a avut răbdare, dar acum îşi face modificări la hainele sale singur şi mai face şi la cunoscuţi.


Ce îi place?
Îmi plac oamenii civilizaţi cu care am ce discuta. În timpul liber îmi place să merg la ţară şi să muncesc în grădină, la pomi sau vie. Îmi place ca zilnic să fac un alt model de costum sau de pantaloni pentru că dacă fac ceva nou nu mă plictisesc niciodată.


Ce nu îi place?
Nu îmi place să stau în casă şi să nu am o ocupaţie, iar primul gând după ce voi ieşi la pensie este să mă mut într-un loc unde este aer curat. Nu îmi mai plac oamenii vulgari şi răutăcioşi. Nici dezinteresul pentru meseria de croitor nu îmi place pentru că am avut aici tineri pe care am vrut să îi învăţ dar ei îmi spuneau că se plictisesc să muncească doar pe scaun.


Profil


Născut: 14 mai 1954 în comuna Pănătău, Buzău
Familie: căsătorit, 2 copii
Ocupaţie: croitor

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite