PORTRET Cătălin Voinea a fotografiat o sută de mirese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Voinea
Cătălin Voinea

A transformat fotografia de nunţi şi botezuri într-o artă care îi aduce deopotrivă satisfacţii profesionale şi beneficii materiale.

Nunta şi botezul copiilor sunt evenimentele cele mai importante din viaţa unui cuplu iar amintirile şi fotografiile care imortalizează aceste clipe sunt bateriile care păstrează energia unei familii. Asta crede şi buzoianul Cătălin Voinea, unul dintre fotografii de nunţi şi botezuri din oraş.


În adolescenţă, nu dădea niciun semn că ar urma să îmbrăţişeze meseria de fotograf. A urmat cursurile Liceului Alexandru Marghiloman, la secţia de matematică - informatică, apoi Facultatea de Administraţie Publică a Universităţii Spiru Haret. În 2004 s-a angajat la un laborator foto din municipiul Buzău unde developa filme foto şi procesa imagini. În mai puţin de un an, microbul fotografiei avea să îl cuprindă iar în 2005 s-a decis să îşi cumpere primele aparate de fotografiat.


„Cât eram la laborator, mi-au trecut prin faţă mii de fotografii, unele realizate de amatori, altele de profesionişti. Ceva mă îndemna să mă apuc şi eu de această meserie şi mi-am cumpărat două aparate, un Minolta cu peliculă şi un aparat digital, Canon, de doi megapixeli. Cu ele am mers la nunţi şi făceam treabă bună, pentru că nu erau cerinţele aşa de mari, atunci", ne-a mărturisit Cătălin.


S-a perfecţionat cu profesionişti în arta fotografiei din Bucureşti şi a investit în aparate noi. „Vechile aparate le-au cumpărat pe următoarele. Degeaba eşti bun, dacă nu ai aparate bune", a afirmat tânărul fotograf.
Peste 50 de nunţi şi botezuri au fost imortalizate doar în ultimii doi ani de Cătălin Voinea. Fotograful mărturiseşte că îi place să intervină cu sfaturi şi sugestii, precum un regizor, pentru ca pozele să fie reuşite.


„Mie îmi place să fotografiez mirii într-un cadru natural. Îi duc printre pomi sau flori, fiindcă decorul contează foarte mult. Pe lângă pozele aranjate mai fac şi multe instantanee, multe amuzante, pentru ca în timp pozele să le reaminteasca cu plăcere de nunta lor sau botezul copiilor", ne-a spus Cătălin Voinea.


Cătălin a fotografiat nunţi în multe judeţe ale ţării şi spune că diversitatera obiceiurilor este cea care îi menţine interesul pentru această slujbă. „Vezi diferenţe de tradiţie de la un bloc la altul, dar între regiuni. M-a amuzat un obicei din comuna Vipereşti, judeţul Buzău, unde mireasa trebuie să prindă cu mâinile goale un brad cu ţepi", ne-a povestit fotograful.


Lui Cătălin îi mai plac foarte mult călătoriile. „Am fost în multe zone din ţară dar şi în ţări precum Bulgaria şi Austria. Aici am făcut mii de fotografii iar cele mai reuşite au fost realizate pe litoral, în Bulgaria, unde marea era de un albastru rar", ne-a spus Cătălin Voinea.

Întrebări şi răspunsuri:


Cum te promovezi?
„În primul rând te promovezi prin calitatea propriei munci. De la o nuntă la alta, de la un botez la altul, ţi se duce vestea dacă eşti bun. Aşa mă fac cunoscut însă am şi un site pe care am postat o galerie foto, numere şi adrese de contact dar şi prin cărţi de vizită".


Care e secretul reuşitei în această meserie?

„Trebuie să ai un pic de talent, să munceşti mult, să te faci uşor înţeles şi să fii serios. Nu trebuie să fii grăbit după câştiguri peste noapte. Eu, de exemplu, cer între 600 şi 1.200 de lei pentru o nuntă iar preţurile mele sunt undeva la jumătate, în oraş".

Ce îţi place?
„În primul rând îmi place să fotografiez natura şi de aceea îmi place să combin nunţile cu elemente din natură. Îmi place să fac fotografie de modelling. Îmi mai place să fac grafică pe calculator, să călătoresc şi să ascult muzică veche. Îmi place să ies cu prietenii mei în câteva pub-uri din oraş, unde se ascultă aceste genuri".


Ce nu îţi place?
„Nu îmi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt, care nu au responsabilitate. De exemplu, mi se întâmplă destul de des, şi nu numai mie, să fim angajaţi de nuntaşi pentru fotografie şi să spună cu câteva zile înainte de nuntă că nu mai este valabilă înţelegerea. Îi sperie preţul, recurg la rude cu aparate pentru amatori şi apoi se plâng că nu le-au ieşit fotografiile".

PROFIL

Născut 5.10.1983, în municipiul Buzău
Profesia: fotograf de nunţi, evenimente şi modelling
Familie: necăsătorit, o soră.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite