PORTRET Profesoara Adriana Pietrăreanu a fost premiată la Gala Premiilor în Educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A primit de două ori distincţia „Profesorul Anului", dar şi cea de Cetăţean de onoare al Municipiului Buzău pentru implicare sa în proiecte sociale. Acum a primit premiul al doilea la Gala Premiilor în Educaţie, ce i-a adus o bursă de 5.000 de euro

După absolvirea Facultăţii de Limbi Străine, Adriana Pietrăreanu a venit la şcoala din Mihăileşti. Dezamăgită că a părăsit viaţa culturală din Bucureşti, s-a ambiţionat să obţină cele mai bune rezultate la şcoala de la ţară unde a fost repartizată. „După ce patru ani de zile duceam o viaţă extrem de bogată cultural, nu era săptămână în care să nu ne întâlnim cu Nichita Stănescu, Constantin Crişan, Augustin Frăţilă, nici nu vă imaginaţi cum percepeam eu trecerea de la viaţa de Bucureşti la cea de la Mihăileşti", îşi aminteşte Adriana Pietrăreanu.

Însă i-a plăcut foarte mult să fie profesor încă din prima clipă pentru că a iubit copiii şi a ştiut să îi apropie. La Mihăileşti a predat 10 ani, timp în care a reuşit să schimbe mentalităţi, iar cea mai mare satisfacţie pe care o are din acea localitatea sunt cuvintele de mulţumire ale elevilor de atunci. Înainte de Revoluţie s-a transferat la Colegiul Economic din Buzău şi de 26 de ani nu şi-a schimbat locul de muncă.

După 1990 a reuşit să aducă primul parteneriat pe care l-a avut o şcoală din Buzău cu o şcoală din străinătate, parteneriat care a durat 16 ani. „Mi-am dat seama foarte devreme că educaţia nonformală, adică pe lângă educaţia aceea tradiţională, învăţarea prin proiecte oferă copiilor o altă deschidere şi am început să fac muncă de pionierat şi să obţin vize şi aprobări ca să putem pleca cu elevii în străinătate", ne-a spus profesoara.

Simpatia câştigată în faţa elevilor prin modul său de a preda şi de a face lecţii diferite a ajutat-o să fie aleasă de două ori „Profesorul Anului", un premiu oferit la nivel naţional, decis prin votul elevilor. „Nici nu am ştiut când s-a făcut acest sondaj în şcoala mea pentru că eram plecată, iar când m-am întors am fost foarte încântată", ne-a mai spus profesoara.


Mentorul Crucii Alb Galbene


În urmă cu câţiva ani Adriana Pietrăreanu a primit distincţia „Profesorul Anului" pentru că a reuşit să înfrăţească Buzăul cu oraşul belgian Oudenaarde. Apoi cu ajutorul unui prieten a început o relaţie de ajutorare a Spitalului Judeţean Buzău, iniţial cu stagii de perfecţionare a personalului medical, din 1998 s-a semnat în fiecare an câteun protocol pentru reabilitarea spitalului.

Apoi s-a gândit să înfiinţeze la Buzău Crucea Alb Galbenă, un serviciu de îngrijiri la domiciliu. "Astăzi sunt foarte fericită când aud de la oameni că au venit fetele de la Crucea Alb Galbenă şi sunt extraordinare. Sunt cu inima împlinită pentru că este un serviciu care ajută foarte mulţi oameni", ne-a mărturisit Adriana Pietrăreanu.


Întrebări şi răspunsuri


A existat o întâmplare care v-a făcut să vă gândiţi la înfiinţarea Crucii Alb Galbene?
Mama mea era bolnavă şi trebuia să fie adusă periodic la spital pentru a-i schimba un pansament. Şi era o mare problemă cu timpul pentru mine sau fratele meu şi m-am gândit că dacă era o problemă pentru mama care avea atâtea persoane lângă ea, dar pentru cei care nu au pe nimeni. Şi atunci m-am străduit din răsputeri să înfiinţez acest serviciu de îngrijiri la domiciliu.


Aţi vrut vreodată să renunţaţi la învăţământ?
Este adevărat că nu eşti răsplătit pe măsura muncii depuse în învăţământ pentru că aceste activităţi nonformale pe care le desfăşor se fac în afara orelor de curs. Dragostea elevilor şi fericirea acestor premii mă răsplătesc şi de-aceea nu am fost tentată să plec din învăţământ.


Ce îi place
Îmi place să lucrez cu copiii şi să am prieteni. Îmi place enorm să citesc, să ascult muzică, să călătoresc şi să îmi văd nepoata. Sunt fericită că fiica mea este realizată. Dar de ani de zile trebuie să mulţumesc familiei pentru că nu am avut suficient timp. Mi-a plăcut să îmi construiesc o carieră şi îmi place ceea ce am făcut.


Ce nu îi place
Nu îmi plac minciuna, ipocrizia şi mă deranjează enorm invidia. Preţul succesului este întotdeauna invidia, dar eu nu cunosc acest sentiment, de aceea nu îl pot înţelege la oameni. Invidia generează imediat şi răutate, animozitate şi multe sentimente negative.


Profil

Născută: 18 septembrie 1953, Buzău
Ocupaţie: profesor limba engleză şi franceză la Colegiul Economic
Familie: căsătorită, un copilÎnscrie-te la Gala Premiilor în Educaţie!

Înscrie-te la Gala Premiilor în Educaţie!

Fundaţia „Dinu Patriciu" recompensează oamenii, proiectele şi organizaţiile cu impact semnificativ asupra sistemului educaţional din România. Înscrierile la Gala Premiilor în Educaţie au loc până la 27 septembrie.

Pentru a intra în competiţie, trebuie să vă creaţi un cont pe site-ul www.premiileineducatie.ro, să completaţi online formularul de concurs şi să-l trimiteţi prin poştă la adresa Fundaţiei „Dinu Patriciu": Bdul Mircea Eliade nr. 2, sector 1, Bucureşti România, codul poştal 012013.

Sub mesajul "Când premiem educaţia, o facem mai puternică!", fundaţia oferă premii în valoare totală de 250.000 de euro. Câştigătorii vor fi anunţaţi la 27 octombrie, la Palatul Parlamentului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite