PORTRET / Adina Simion a reprezentat Buzăul în Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adina Simion
Adina Simion

A făcut parte din echipa care a luat primul loc la o întâlnire - concurs cu elevi din toate celelalte ţări membre ale Uniunii Europene.

S-a remarcat prin rezultatele avute la olimpiadele de franceză, dar şi la concursurile extraşcolare. „Pasiunea mea pentru franceză a venit în clasa a IX-a când domnul profesor  ne explica foarte multe lucruri pe care nu le înţelegeam. Aşa am început să citesc din ce în ce mai mult în franceză. Oricum, eu mi-am dorit mereu să nu fiu acel elev obişnuit care stă în bancă şi aşteaptă să fie ascultat”, a spus Adina.

A participat la olimpiada de limba franceză în primii trei ani de liceu, iar cea mai mare performanţă a obţinut-o în clasa a XI-a când a reuşit să câştige locul trei la faza judeţeană, aflându-se la diferenţă de câteva sutimi de faza naţională.

Povestea Buzăului, spusă în şase limbi

Pe lângă pasiunea pentru franceză, Adinei îi place să descopere lucruri noi şi să participe şi la concursurile extraşcolare. Anul trecut a reuşit să ajungă în Parlamentul European alături de elevi din toate ţările membre ale Uniunii Europene. Aici a prezentat Buzăul în limba franceză şi spaniolă. „Eu cu alţi doi colegi am prezentat liceul, oraşul şi ţara în şase limbi, eu în franceză şi spaniolă. Am vrut să ne afirmăm şi să lăsăm o impresie cât mai bună şi în final am obţinut primul loc”, ne-a spus tânăra.

Anul trecut a reprezentat şi drepturile elevilor într-un proiect numit „Avocatul elevului”, care promovează drepturile copilului în şcoală şi a obţinut primul loc la concursul desfăşurat la Tulcea. La Târgu Mureş a obţinut marele premiu pentru proiectul „Nonviolenţa în şcoli”.

Timpul Adina şi-l petrece citind cărţi care o ajută la şcoală, mai ales că ea urmează un profil de filologie. „Decât să petrec ore în şir în faţa calculatorului şi să mă uit pe zeci de site-uri, prefer să citesc pentru că mă relaxează, este o activitate foarte plăcută pentru mine”, ne-a zis Adina Simion.

Întrebări şi răspunsuri

Ce vei alege după terminarea liceului?
Mi-ar place să urmez cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Academiei de Poliţie. Dacă nu voi reuşi, pentru că am văzut deja care este atmosfera în Parlamentul European, mi- ar place să urmez Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. Iniţial am vrut Jurnalism, apoi să devin profesor sau avocat, dar acum cred ca acestea sunt cele mai bune opţiuni.

Ce are deosebit limba franceză de celelalte limbi studiate?
Nu consider că fac o diferenţă între franceză şi altă limbă, engleză de exemplu. Totul a pornit de la dăruirea domnului profesor  faţă de elevi.

Ce îi place
Pentru că sunt din zona rurală profit de week- enduri şi merg să stau alături de familia mea şi de vechii prieteni. Cel mai mult la oameni apreciez sinceritatea şi caracterul unei persoane. Consider că a fi om trebuie să fii aşa cum eşti tu, nu să foloseşti o mască în faţa celorlalţi.

Ce nu îi place
Nu îmi plac falsitatea şi dorinţa de a-ţi face prieteni din interes, doar de dragul de a-ţi atinge un scop şi apoi să renunţi la prietenia pe care ai încercat să o creezi. Pentru că sunt la filologie, pot să spun că nu prea îmi place lumea realului, a cifrelor.

Profil
Născută: 6 noiembrie 1992, Buzău
Ocupaţie: elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu
Familie: un frate

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite