Profesorul Mihai Hopulele a refuzat pactul cu neştiinţa cerut de comunişti. Povestea celui care a trântit la examen o clasă întreagă de cadre de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe vremea securiştilor , a picat la un examen de absolvire o clasă întreagă de poliţişti şi de cadre de partid care terminau şcoala la fără frecvenţă.

A citit aproape toţi clasicii literaturii franceze şi este cunoscut în urbe ca un profesor exigent care nu a făcut niciodată pact cu ignoranţa şi neştiinţa. Este vorba de fostul profesor de franceză, retras de ceva timp din activitatea didactică, Mihai Hopulele.


Deşi are o vârstă respectabilă, 78 de ani, fostul dascăl nu a renunţat la prima sa dragoste, patinajul. „Chiar dacă au trecut anii peste mine, n-am renunţat la patinaj. O scurtă perioadă am stat departe de gheaţă, în urmă cu câţiva ani, când am suferit o operaţie, dar totul a trecut şi iată că am trăit şi în acest an redeschiderea patinoarului, eveniment care este mereu o mare săbătoare pentru mine", a povestit Mihai Hopulele.


Pe lângă fascinaţia gheţii, profesorul Hopulele spune că în fiecare zi îşi mai rezervă cel puţin trei ore dansurilor clasice din anii '50 - '60.


„Am un vechi casetofon, la care ascult ritmuri de cha-cha şi de muzică latino. Mi-a plăcut întotdeuna să dansez şi să fiu în formă fizică foarte bună. Acesta este secretul longevităţii dar şi al unei vieţi cumpătate şi sănătoase.Am un orar bine structurat şi acum. Am ore de studiu, de sport şi de plimbare" precizează profesorul.


Povesteşte că dragostea pentru limba franceză şi dictonul care a răsunat peste 35 de ani în sălile de curs în care s-a aflat la catedră, "discipline, ordre et travail" (disciplină, ordine şi muncă ), au venit în urma unui permanente activităţi de perfecţionare.

„Toată viaţa am dus o luptă cu mine însumi de a acumula noi cunoştinţe, pe care în final să le împărtăşesc şi elevilor mei. Toate acestea se datorează educaţiei de modă veche pe care am primit-o pe la şcolile din Iaşi" mai spune Mihai Hopulele.


Beţe-n roate de la securişti


După 35 de ani de activitate la cel mai titrat liceu din Buzău, Colegiul B.P. Hasdeu, profesorul Hopulele se poate lăuda cu o carieră demnă de un roman de aventuri, după ce în anii '70 a intrat în vizorul securităţii.

„Încercam să fiu la curent cu noutăţile din lumea academică occidentală. Citeam reviste franţuzeşti procurate cu mari eforturi şi la un moment dat m-am gândit să scriu unei asociaţii internaţionale a profesorilor din Franţa. Mi-au răspuns imediat şi am iniţiat o colaborare care s-a finalizat cu schimburi de experinţă ale elevilor mei în ţara lui Voltaire şi cu o donaţie a unei tipografii. Am editat o revistă în limba franceză a elevilor din Haşdeu şi aşa am deranjat regimul comunist. După doi ani securitatea mi-a interzis revista şi apoi mi-a refuzat orice legătură cu lumea liberă" povesteşte profesorul buzoian.


Care a fost cea mai mare dovadă a exigenţei dumneavoastră ?


Cred că pe vremea comuniştilor am demonstrat că nu fac rabat de la calitate după ce am picat la un examen de absolvire o clasă întreagă de poliţişti şi de cadre de partid care terminau şcoala la fără frecvenţă. Deşi mi s-a sugerat că aceşti elevi trebuiau să treacă examenul, am văzut că habar n-aveau de şcoală şi i-am trântit pe toţi"


Care este cel mai mare regret al dumneavoiastră?


Că n-am reuşit să ajung niciodată în Franţa deşi m-am străduit toată viaţa să cunosc cultura acestei ţări. Comuniştii mi-au refuzat această şansă în anii '70. Sunt conştient că niciodată nu voi putea ajunge acolo şi câteodată mă cuprinde tristeţea"


Ce-i place?


Să citesc, să-mi petrec timpul alături de biblioteca mea modestă, dar bine înzestrată. Îmi place foarte mult să călătoresc deşi din nefericire nu prea am posibilităţi materiale. Îmi place să ascult muzică şi să scriu. Am scris până acum patru cărţi dar din nefericire nu am avut bani să le public"
Ce nu-i place?,


„Nu-mi place politica deşi aprob ideile socialiste tipice modelului francez. Nu-mi place religia, să-mi pierd timpul la televizor şi, mai ales, să fiu sedentar

Profil
Născut: 14 noiembrie 1932 la Chişinău
Studii: Universitatea din Iaşi, Facultatea de limbi străine
Familie: Divorţat , un copil

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite