Alexandra Chivu scoate curent electric din citrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta de 15 ani îşi uimeşte colegii şi profesorii din Liceul Pedagogic prin capacitatea de a face performanţe atât la discipline precise, precum matematica şi chimia, cât şi în arta scrisului.

Alexandra Chivu este unul dintre cei mai buni elevi din Pedagogic. Aproape că nu există materie şcolară pe care să nu o studieze cu maximă atenţie şi dăruire, spre satisfacţia dascălilor ei.

A participat la numeroase olimpiade şi concursuri însă cel mai mult se mândreşte cu diplomele obţinute la chimie. „Anul trecut am fost la un concurs naţional şi internaţional, Chimexpert, de la Satu Mare, unde am obţinut premiul întâi. Am fost şi la Olimpiada de Chimie, de unde m-am întors cu menţiune", spune Alexandra.

image

Micuţa chimistă este fascinată de curentul electric, temă cu care a reuşit să cucerească aprecierea comisiilor de la concursurile la care a participat. „La Chimexpert aveam de prezentat o temă la alegere iar eu am ales să prezint curentul electric pe care îl pot scoate oamenii din fructe şi legume. Se poate genera curent în primul rând din citrice, fructe care conţin mult suc, acid. Am avut un proiect unde se găseau foarte multe imagini. Acum voi participa la un consurs, aici, în Buzău, unde voi avea şi o demonstraţie practică a experimentelor", povesteşte eleva din Pedagogic.

Cu mândrie ne explică în ce constă experimentul său: „Se bazează pe pilele galvanice clasice care ne sunt de ajutor. Cu minime cunoştinţe de chimie, un om având un măr, un anod şi un catod, respectiv din cupru şi celălalt de zinc, poate obţine curent electric de la un singur fruct pentru a alimenta, de exemplu, un ceas".

image

Alexandra mărturiseşte că pasiunea pentru chimie a apărut pe neaşteptate. „Am început să aprofundez matematica pentru că îmi place extraordinar de mult această materie. Ştiind că va veni chimia, disciplină înrudită cu matematica, mi-am spus că îmi va plăcea cu siguranţă. Părinţii mei, văzând că sunt foarte, foarte ocupată şi cu română, matematică şi celelalte olimpiade, mi-au zis că nu trebuie să mă obosesc şi pentru chimie, mai ales că lor nu le-a plăcut materia şi un 7 sau 8 ar fi o notă satisfăcătoare. Eu tot mi-am zis că trebuie să învăţ şi am mers la un prim concurs. Cu toate că nu am fost la toate pregătirile, am ajuns la faza naţională, spre surprinderea doamnei profesoare", a povestit Alexandra.

Se mâdreşte că faptul că face parte dintr-o generaţie de excepţie a liceului Pedagogic. „E o concurenţă constructivă între noi. La mine în clasă sunt eu olimpică la chimie, mai am un coleg olimpic la şah, tot la nivel naţional, şi mai este o colegă care afost anul trecut la biologie. În clasa paralelă sunt două fete care au ajuns la faza naţională în fiecare an la Limba Română şi încă un un coleg, care a fost cu mine la olimpiada de chimie de anul trecut", a mai adăugat eleva.

Alexandra Chivu îşi face timp şi pentru alte activităţi. „Îmi place să scriu poezie şi proză, dar acesta este pentru mine un hobby şi niciodată nu am intenţionat să ating performanţe. Sunt momente în care simt nevoia să scriu. În clasa a cincea, îndrumată de către doamna de la clasă, am scris o carte însă, din cauză că nu au fost bani, nu am putut să o public. O scriam noaptea şi eram foarte obosită iar părinţii se împotriveau şi îmi spuneau că nu este ceea ce îmi trebuie la acel moment. A ieşit o cărticică ştiinţifico-fantastică, pe care surioara mea o lua la şcoală şi o citea colegilor, în clasă, ea fiind atunci într-a treia", ne lămureşte micuţa scriitoare.

În manuscrisul uitat prin sertare, Alexandra vorbeşte despre evoluţia unei fete care şi-a pierdut mama în momentul în care a aflat că aceasta este vrăjitoare şi tot încerca să o readucă la viaţă. De curând s-a apucat de o altă carte, un roman poliţist.

Întrebări şi răspunsuri:
De unde te inspiri?
Din ceea ce citesc. De exemplu, romanul poliţist l-am conceput după ce am citit „Zece negri mititei", de Agatha Christie. De aici am împrumutat felul în care mor personajele

Ce vrei să faci mai departe?
Vreau o facultate în străinătate, nu îmi doresc să râmân în ţară. E convingerea mea. Nu îmi place cum este organizat sistemul de educaţie şi nu cred că se vor repara lucrurile până termin eu liceul. Am cunoştinţe care învaţă peste graniţă, vărul meu, fata unei vecine, care este în Elveţia, sora unui coleg - în Anglia şi toate sunt exemple de reuşită.

Ce îi place?
Îmi place foarte mult culoarea albastră şi natura. În lucrările mele chiar vorbesc despre natura sinistră în care entitatea umană nu-şi poate croi drum. Îmi place să mă confesez mamei iar când mama nu este lângă mine, prefer să scriu. E ca un jurnal în care nu scriu la persoana întâi ci plasez acţiunea pe seama unui personaj.

Ce nu-i place?
Nu îmi plac desenul şi muzica. Nu îmi plac scriitorii români, în afara de Eminescu, Bacovia şi Eliade. Nu îmi place omul când se strecoară prin peisajele mele, pentru că eu am convingerea că fiinţa umană este creată să strice tot din jurul său.

PROFIL
Născută: 23 aprilie 1996, în municipiul Buzău
Ocupaţie: elevă Liceul Pedagogic, clasa a opta
Familie: o soră

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite