Buzău: Orfelinate pline, adopţii puţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzău: Orfelinate pline, adopţii puţine
Buzău: Orfelinate pline, adopţii puţine

De la începutul anului doar 26 de cupluri au reuşit să înfieze un copil.

Procedurilor greoaie şi  condiţiile care trebuie îndeplinite de potenţialii părinţi, au făcut ca numărul adopţiilor din acest an să fie acelaşi cu cel de anul trecut.

„În acest an 26 de cupluri au reuşit să deschidă procedura de adopţie. Dintre aceştia 15 au  primit deja copilul definitiv, ceilalţi fiind în perioada de trei luni de probă sau în instanţă”, a precizat Carol Dinu, purtătorul de cuvânt al Protecţiei Copilului.

Pentru a putea lua în adopţie un copil dintr-un centru de plasament, familia trebuie să îndeplinească mai multe condiţii şi să traverseze mai multe etape ale procesului. La început, există o perioadă de evaluare a familie efectuată de către asistenţi sociali profesionişti. Evaluarea are drept finalitate o propunere care se face Comisiei pentru Protecţia Copilului, pentru eliberarea atestatului necesar adopţiei. Următorul pas se referă la luarea în evidenţă a cererilor de încredinţare, pe baza preferinţelor exprimate din lista de copii adoptabili, existentă la nivelul judeţului. În prezent, zeci de dosare ale buzoienilor se află la une dintre aceste etape şi aşteaptă finalitatea.

“ La nivel naţional media de aşteptare până la finalizarea adopţiei este de 8,5 luni. Însă legea nu prevede un anumit termen pentru finalizarea procesului, singurele termene prevăzute fiind acelea privitoare la atestarea adoptatorului sau a familie adoptatoare şi încredinţarea în vederea adopţiei” , ne-a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Primul pas pe care trebuie să îl facă un cuplu care doreşte să înfieze un copil dintr-un centru de plasament este să se adreseze Biroului de Adopţii din cadrul Protecţiei Copilului. “Eu am aşteptat câteva luni bune până am primit copilul definitiv, am pregătit un dosar stufos şi am tot trecut prin diferite etape. Cea mai grea a fost cea de adaptare a copilului cu părinţii, m-am temut că nu se va putea obişnui cu noi şi astfel pierdeam tot ce făcusem până atunci. Din fericire totul a decurs bine şi copilul este la mine de un de zile” , ne-a spus o mamă care ţine acum în braţe un copil luat dintr- un centru de plasament.

În prezent, nu toate judeţele au un compartiment de adopţie, 15 având  personal insuficient pentru  acoperirea  nevoilor existente.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite