Orbii la volan, situaţie permisă de legislaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele cu handicap vizual pot şofa fără probleme pentru că legea i-a scăpat din vizor iar autorităţile aruncă vina de la una la alta. Poliţia Rutieră spune că nu le poate anula permisele fără sesizare de la medici iar aceştia din urmă susţin că nu intră în competenţa lor anunţarea poliţiştilor.

Persoanele cu handicap vizual sever pot fi şoferi fără probleme din cauza unui vid legislativ. În urmă cu câteva zile vă prezentam un caz absolul şocant despre un bărbat, Marcel Jipa, care îşi conduce cele două maşini fără probleme, deşi are certificat de handicap accentuat din care reiese că are grave probleme vizuale.

Permisul i-a fost suspendat pentru depăşire pe trecerea de pietoni, dar nu şi anulat. Cei de la Poliţia Rutieră spun au făcut verificări dar legea nu le permite să facă nimic dacă nu primesc sesizare de le medici. La rândul său, medicul care i-a eliberat certificatul de handicap spune că nu intră în competenţa sa sesizarea poliţiei.

Marcel Jipa încă conduce, pe baza dovezii pentru 15 zile primită de la poliţiştii rutieră, până îi va intra în vigoare suspendarea permisului doar pentru o perioadă de 30 de zile.


"În legătură cu cazul semnalat, poliţiştii efectuează verificări pentru clarificarea tuturor aspectelor. Într-o astfel de situaţie, retragerea permisului de conducere se dispune doar în baza unei sesizări din partea medicului care a constatat că o anumită persoană suferă de afecţiuni care o fac incompatibilă cu calitatea de conducător auto"
, ne-a declarat cms Florina Crucianu, purtător de cuvânt IPJ Buzău.


Dacă o persoană are permis de conducere de ani de zile şi are grijă să îl preschimbe întotdeauna înainte de a expira, nu mai este obligată să-şi actualizeze dosarul medical.


În speranţa că vom primi mai multe lămuriri am luat legătura cu preşedintele comisiei care a descoperit acest caz. Acesta recunoaşte că boala de care suferă bărbatul, glaucomul, este foarte gravă dar, de asemenea, nu este în competenţa lor să anuleze permisul de conducere.


"Nu există nicio îndoială, domnul Marcel Jipa are această boală, descoperită de trei medici şi trebuie să recunoaştem că este un pericol pe şosele. Trebuie să vă spun că noi nu avem atribuţii de a desfăşura o anchetă sau de a lua o măsură în acest caz. Noi am propus dosarul pentru reevaluare, iar comisia trebuie să hotărască ce este de făcut", ne-a declarat Carmen Nuţulescu, preşedintele Comisiei de Control care s-a constituit pentru campania naţională privind încadrarea persoanelor cu handicap.


Faptul că orbii pot conduce fără probleme la Buzău, fără să îi deranjeze cineva, ne-a fost confirmat chiar de medicul care i-a eliberat bărbatului certificatul de handicap.

"Noi ştim că suferă de această boală, dar nu intră în competenţa noastră să facem asemenea sesizări, la poliţie. Un şofer, dacă are grijă să îşi preschimbe permisul de conducere înainte de a-i expira nu mai este nevoie să efectueze vizita medicală şi aşa poate conduce liniştit", ne-a declarat Valentin Coleaşă, preşedintele Comisiei de Evaluare Complexă a Adultului.

În acest moment, în judeţul Buzău sunt 3300 de adulţi activi care au certificat de handicap pe problem vizuale. Întrucât normele spun că diagnosticul medical trebuie să fie confidenţial, nu am putut afla câţi dintre aceştia au şi permise de conducere, dar nu este exclus să fim loviţi pe trecerea de pietoni de un şofer care deţine un asemenea certificat.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite