Oficialităţile se joacă cu viaţa a o mie de buzoieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezinteresul autorităţilor a făcut ca niciun bloc din cele cu risc maxim de prăbuşire să nu fie până acum consolidat. La următorul cutremur de peste 7 grade, produs în zona Vrancea, peste 700 de apartamente din municipiu s-ar putea prăbuşi.

Deocamdată, varianta viabilă de reabilitare a locuinţelor este în final tot pe banii locatarilor. Singrul imobil din Buzău pentru care s-a trimis documentaţia pentru consolidare este un bloc din cartierul Micro 14, după ce primăria a găsit o finanţare rambursabilă de la Ministerul Dezvoltării.


"Avem depus încă de anul trecut un dosar complet de consolidare a blocului 41 cu 10 nivele. În situaţia în care poriectul va fi aprobat, proprietarii ar trebuie să-şi facă ipotecă pe apartament, pentru ca apoi ministerul şă-şi recupereze banii", ne-a declarat Călin Iosif, consilierul primarului Buzăului.

Proprietarii nu vor ipoteca


Situaţia blocului 41 este una aparte faţă de celelalte 16 blocuri cu bulină roşie, întrucât există un proiect deconsolidare realizat la începutul anilor 90.
Cu toate acestea, locatarii nu sunt nici ei prea încântaţi de ideea de a ajunge datori la stat pentru următorii 25 de ani.


„În anul 1989, asociaţia noastră a câştigat un proces cu constructorul imobilului care a fost acţionat în instanţă pentru grave vicii de construcţie. Suntem de acord să primim bani pentru consolidare de la stat, dar nu să ne ipotecăm apartamentele. Statul să-i ceară apoi socoteală constructorului şi nu noi că ne-am săturat de 20 de ani de promisiuni"
, ne-a declarat Gheorghe Bălăşoiu, preşedintele Asociaţiei de proprietari a blocului 41.


Nu recunosc expertiza


Blocul B1, situat chiar în centrul municipiului Buzău, a fost expertizat alături de alte imobile în anul 1993 şi inclus în clasa 1 de risc seismic.
Cu toate acestea, locatarii imobilului nu vor să mai recunoască faptul că blocul a suferit avarii majore la vreun seism, mai ales că valoarea apartamentelor a fost diminuată deja după montarea bulinei.


Speriaţi că ar putea fi obligaţi acum să-şi ipotecheze cumva şi apartamentele oamenii susţin că imobilul nu ar mai fi chiar aşa de avariat.
„Blocul nostru nu ar trebui să aibă nicio bulină pentru că alte două scări de aici nu au bulină deşi au fost mult mai afectate. Imobilul a fost construit pentru militari în anii 50 şi nu cred că s-au furat din materiale cum se face acum" , a declarat Elena Roşu (70 de ani), preşedintele Asociaţiei de Proprietari.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite