O poliţistă din Buzău, cheia regăsirii între o mamă şi fiul ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din comuna Băneasa, judeţul Giurgiu, a trăit, zilele trecute, cea mai mare bucurie a vieţii ei, după ce şi-a regăsit fiul, după 22 de ani de la dispariţie.

La sfârşitul anului 2009, într-o zi obişnuită de lucru, agentul Georgiana Matei, unul dintre tehnicienii criminalişti din IPJ Buzău, avea să înceapă programul cu un caz de dispariţie, şi să-l încheie cu un altul, mult mai complex.

„În timp ce verificam o persoană dispărută din Buzău, în baza de date CDN (Cadavre, Dispăruţi şi persoane cu identitate Necunoscută, n.r.) am observat că semnalmentele unei persoane cu identitate necunoscută generate de sistem îmi sunt cunoscute. Atunci am trecut la o nouă interogare a bazei de date, strict pe semnalmentele acelei persoane cu identitate necunoscută. Sistemul mi-a generat o altă listă de persoane iar printre ele am găsit şi copilul dispărut din municipiul Bucureşti”, declară agentul Georgiana Matei.

Georgiana crede că atunci când a reuşit identificarea, cel mai mult a ajutat-o memoria. „Sigur acea figură mi-a mai trecut prin faţa ochilor pentru că verificam zilnic numeroase fotografii şi mi-a rămas întipărită în memorie. Când am văzut poza celui fără identitate, din Bihor, ştiam că mai văzusem sprâncenele acelea, nasul, forma gurii, a buzelor. Apoi, s-au corelat anii dispariţiei copilului cu datele  necunoscutului şi s-a ajuns la un final fericit”, povesteşte poliţista.

Copilul a dispărut din faţa blocului

În 1988, Dan Dumitru, un puşti de 8 ani, care se afla în grija unei mătuşi din Bucureşti, s-a urcat într-un tren care a crezut el că-l va aduce în acelaşi loc. A ajuns însă tocmai în vestul ţării, la Oradea. În urma unui şoc, memoria i s-a şters pur şi simplu şi nu a ştiut să mai spună de unde este şi cine-i sunt părinţii.

Băiatul a fost descoperit de asistenţii sociali din judeţul Bihor. „L-am găsit în gară. Avea mari deficienţe de vorbire şi articula numai Dan, Dan. Aşa i-a rămas şi numele", spune Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului Bihor.

Mama lui Dan a aflat de dispariţie în după-amiaza aceleiaşi zile, când s-a întors de la serviciu. A început căutările împreună cu Miliţia însă totul avea să fie zadarnic timp de 20 de ani. Dan are acum 30 de ani, iar din 2004 lucrează ca zidar în Oradea. Toată această poveste a regăsirii n-ar fi avut loc dacă destinul n-ar fi fost ajutat de inimoasa poliţistă din Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite