EXCLUSIV Nu-şi găseşte de muncă pentru că este fascist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul cetăţean român condamnat în urmă cu doi ani pentru propagandă cu caracter fascist şi xenofob  îşi caută cu disperare un loc de muncă.

Încă de la 16 ani Marius Trancă a intrat în conflict cu legea după ce a fost acuzat că a afişat însemnul “Crucea Celtică” şi înscrisul “Fii Naţionalist” pe indicatoarele rutiere şi pe stâlpii de electricitate de pe două străzi din municipiu.

La numai 21 de ani Marius s-a văzut în situaţia de a fi încarcerat timp de 6 luni în anul 2008 după ce a fost acuzat că a ameninţat o familie de evrei din Buzău.

Condamnat de instanţa de judecată la 8 luni închisoare după un război pe care l-a purtat timp de cinci ani cu autorităţile, Marius Trancă crede acum că exeprienţa privării de libertate i-a distrus viitorul. “Pentru fapta care mi-a adus condamnarea mă văd acum fără niciun viitor în această ţară. Consider şi acum că nu meritam să trec printr-o asemenea exeperienţă pentru că sunt infractori mult mai periculoşi în această ţară pe care legea îi ocoleşte”, mai spune Trancă.

După experienţa din puşcărie, Marius Trancă încearcă să se reabiliteze într-o societate prea puţin dispusă să treacă peste calificativul de infractor.

Marius se plânge acum că angajatorii se feresc de el deşi nu ar fi comis o faptă cu violenţă. “În primul rând am cazier şi nu mă mai angajează nimeni deşi n-am comis vreo infracţiune cu violenţă. Am încercat la diverse firme dar când aud ce am făcut îmi întorc spatele”, mai povesteşte Marius.

Psihologii admit că există o anumită discrimnare în astfel de cazuri şi spun că reintegrarea depinde de mai mulţi factori. “Din punct de vedere punct psihologic depinde şi de tipul de personalitate pe care îl au astfel de indivizi pentru a se putea reintegra. În schimb găsirea şi menţinerea unui loc de muncă depinde şi de semenii din societate care trebuie să-i accepte”, ne-a declarat Taisia Trică, psiholog.

Autorităţile recunosc că persoanele care poartă stigmatul unei condamnări, mai ales pentru nazism, reuşesc foarte greu să se integreze şi mai ales să-şi găsească un loc de muncă. “Singura lui şansă ar fi să găsească un patron mai bun la suflet.Este foarte greu ca o persoană care a comis o astfel de faptă să-şi mai găsească un loc de muncă. Angajatorii fug de persoanele cu cazier“, ne-a declarat Valeriu Dimciu, directorul AJOFM Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite