Buzău: Noi ipoteze în cazul scheletului descoperit într-un şantier: victimă a securităţii sau fost episcop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dublă ipoteză în cazul scheletului uman descoperit zilele trecute de muncitorii care săpau fundaţia viitoarei Maternităţi a Buzăului. Este posibil ca osemintele să aparţină unei victime a securităţii dar, mai degrabă, istoricii cred că aparţin unui episcop mort demult. Principalul argument care i-a determinat să lanseze această ipoteză este poziţia verticală în care a fost descoperit scheletul.

După ce oamenii au aflat că în zonă a fost găsit un schelet uman şi-au amintit imediat ororile care s-au petrecut în clădirea care fusese pe locul respectiv. Oamenii care locuiesc de multă vreme pe strada Victoriei îşi amintesc cu groază despre urletele şi plânsetele care se auzeau în fiecare noapte din clădire. “Îi vedeam, tată, cum îi aduceau pe înserat. Îi dădeau jos din maşini şi îi băgau acolo. Era linişte o vreme şi după aia auzeam urlete şi plânsete. Nici nu puteam să închid ochii. Eram copil pe vremea aia şi nu înţelegeam ce le fac acolo. Erau nopţi în care nu puteam să închid un ochi când îi auzeam cum se vaită”, ne-a dezvăluit Constantin Butea, un buzoian care s-a născut şi a crescut pe strada Victoriei.

În clădirea care a fost demolată ca să fie ridicată noua maternitate a fost conacul moşierului Gogu Iliescu, un cunoscut artist plastic. După naţionalizare, însă, conacul s-a transformat în sediul secirităţii. “În 1949, în conacul lui Gogu Iliescu a fost mutat sediul securităţii şi a funcţionat acolo până prin ’52 – ’53. Despre asta vorbesc oamenii când spun că acolo au fost beciurile securităţii”, ne-a declarat Marius Constantinescu, istoric buzoian.

Poziţia în care a fost găsit sheletul uman este însă nemaiîntâlnită. Specialiştii spun că de-a lungul timpului, cu ocazia săpăturilor, au mai găsit schelete, dar toate erau la orizontală. Cel descoperit zilele trecute era în poziţie verticală, adică în picioare. Asta i-a făcut să creadă că cel mai probabil osemintele aparţin unui episcop. “Am găsit oseminte multe cu ocazia diverselor săpături. Dar toate erau în poziţie orizontală, normală. Niciodată nu am auzit însă ca un schelet să fie în picioare. Aşa erau îngropaţi numai episcopii până la începutul secolului XX. Şi având în vedere că locul respectiv este foarte aproape de Biserica Banu, nu este exclus să fie faţă bisericească. După ce vor veni rezultatele expertizei vom şti mai multe. Este însă o descoperire inedită”, ne-a mai declarat Marius Constantinescu.

Anchetatorii spun că au trimis deja probe pentru expertiză şi după primele cercetări nu au găsit urme de violenţă pe oseminte. Scheletul uman a fost descoperit de doi muncitori care săpau pentru construirea noii maternităţi a Buzăului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite