Nicu Ispas: Un ceasornicar care a învins timpul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înzestrat cu multă răbdare şi talent nativ bătrânul ceasornicar Nicu Ispas se încăpăţânează de peste trei sferturi de veac să repare timpul. A ieşit de trei ani la pensie dar dragostea pentru orologiile şi ceasurile de tot felul tot nu-i dă pace la nici aproape 90 de ani.

La fel şi aminitirile unei vieţi dedicate aparatelor de precizie care l-au făcut celebru chiar şi în îngheţatele întinderi ale Siberiei.

Cunoscut de întreaga urbe în cei peste 70 de ani de muncă, meşterul buzoian povesteşte că şi-a început cariera după ce un unchi de-al său i-a intuit abilităţile de fin tehnician în timp ce se perinda printr-un atelier de ceasornicărie din Mizil.

Deşi tatăl său şi-ar fi dorit să-i calce pe urme şi să se dedice unei cariere de cizmar, Nicu Ispas spune că a apucat pe drumul său fără să-i pese de consecinţe. „După ce am terminat şcoala în anul 1934 mi-am dorit să devin aviator dar nu am reuşit pentru că nu erau decât două locuri. Apoi tata a vrut să mă facă dascăl de biserică dar nu mi-a plăcut.Până la urmă am fugit de-acasă pe jos la unchiul meu de la Mizil ca să mă fac ceasornicar. În trei ani am învăţat cât alţii în şapte pentru că mi-a plăcut această meserie” mai spune Nicu Ispas.

După ce a reuşit cu brio să treacă examenul de ucenicie, Nicu Ispas a revenit la Buzău înarmat cu o diplomă şi cu mult talent în arata depanării ceasurilor.

Într-o meserie care în anii 40 era monopolizată de către evrei, Nicu Ispas s-a impus rapid pe piaţa depanatorilor din Buzău. „În oraş mai erau câteva ateliere ce erau monopolizate de evrei. M-am angajat iniţial pe trei mii de lei la singurul român care avea deschis un atelier de depanat ceasuri, o sumă mare la vremea aceea. Eram mic şi foarte sârguincios şi în scurt timp am căpătat respectul tuturor meseriaşilor din breaslă. Aşa am ajuns să muncesc suplimentar şi după un an chiar să-mi deschid un atelier” povesteşte Nicu Ispas.

Meseriaş la ruşi

În toamna anului 1942 tânărul pe atunci Nicu Ispas pleca pe front. La câteva luni ghinionul a făcut ca buzoianul să cadă într-un lung prizonierat din care a revenit după sfârşitul războiului.

Calvarul său a început pe 9 decembrie 1942 când a fost transferat ca prizonier la Madovska, un lagăr amplasat într-o pădure.

Nicu Ispas povesteşte că în cei aproape 4 ani cât a colindat prin lagărele ruseşti meseria i-a fost de mare ajutor. „Prima dată am fost solicitat de ruşi să repar un aparat de fotografiat şi aşa am ajuns remarcat. Apoi am ajuns într-un lagăr mare din Siberia unde am fost solicitat să repar ceasuri capturate de la prizonieri. Am avut mult de căştigat pentru că ruşii mi-au apreciat talentul de meseriaş. Aveam mâncare la discreţie şi un regim special faţă de ceilalţi prizonieri” mai povesteşte meseriaşul buzoian.

Întrebări şi răspunsuri

Vă plac ceasurile moderne?

Îmi plac dispozitivele moderne care măsoară timpul. Pe mine nu m-au deranjat niciodată ceasurile electronice şi nici nu mi-am simţit ameninţată meseria de aceste dispozitive. Oricum cine se respectă poartă un ceas mecanic de valoare care la un moment dat ajunge şi la reparat

Vă consideraţi un om norocos?

Într-adevăr pot să spun că am fost un om norocos . Am câştigat mulţi bani la viaţa mea şi am ajuns şi foarte cunoscut în oraş. Faptul că m-am întors cu bine din prizonierat şi că n-am suferit nici măcar o zgârietură în război a fost un mare noroc. A căzut şi o bombă lângă mine şi n-am păţit nimic”

Ce-i place?

„Îmi plac foarte mult ceasurile de precizie. Îmi place să mă uit la televizor. Îmi place să călătoresc. Mi-a plăcut să fac tot felul de excursii în România ca să cunsoc frumuseţile ţării. Apoi m-am plimbat şi prin Germania, Israel sau Rusia. Îmi plac mult mânăstirile din Moldova.”

Ce nu-i place?

"Nu-mi plac oamenii neserioşi. Nu-mi place politica. Nu-mi place pescuitul pentru că mi se pare ceva foarte plictisitor.Nu-mi plac oamenii mincinoşi. Nu-mi place comportamentul unor semeni de-ai noştri din ziua de astăzi. Nu-mi place şahul.Nu-mi place bătrâneţea”

Profil :Născut pe data 19 decembrie 1921 la Buzău

Văduv, doi copii

Şcoală profesională de ceasornicar, Absolvent al Liceului BP Haşdeu

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite