Negocierile dintre IPJ şi bănci sunt considerate praf în ochii opiniei publice. O spun atât sindicaliştii cât şi bancherii.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile încă nu au făcut nicio concesie breslei poliţiştilor
Băncile încă nu au făcut nicio concesie breslei poliţiştilor

Sindicaliştii spun că întâlnirile dintre şefii de inspectorate de poliţie şi bancheri sunt simple gesturi de faţadă, menite să-i amorţească pe protestatari. Scepticismul este împărtăşit şi de lucrătorii din bănci, care spun că deocamdată nu s-a mişcat nimic în ameliorara condiţiilor de creditare sau reeşalonare a vechilor împrumuturi.

Conducerea Inspectoratului de Poliţie al judeţului Buzău a avut o primă întâlnire cu reprezentanţii tuturor băncilor din Buzău, de care s-au legat prin contract de credit aproape toţi poliţiştii din judeţ.

„Estimez că 80 la sută au contracte cu bănci. A scăzut media de vârstă şi avem mulţi poliţişti tineri care au contractat credite pentru a-şi cumpăra sau construi o casă, a şi-o mobila, mă rog, pentru diverse nevoi personale. În momentul de faţă, criza i-a lovit foarte puternic şi au fost situaţii când se ajungea la imposibilitatea de plată", a declarat comisarul şef Ion Marin, şeful IPJ Buzău.

Din şedinţă, însă, nimeni nu a ieşit cu o concluzie clară. „Ca urmare a discuţiilor purtate, se pare că am găsit câteva căi prin care se va trece şi de momentul acesta neplăcut. Am solicitat reeşalonarea creditelor, în funcţie de produsele pe care le oferă. Noi am pus problema într-un cadru general iar mai departe reprezentanţii băncilor vor discuta fiecare caz în parte. Concluzia, există posibilitatea să se mai îndulcească viaţa în materie de rambursare a creditelor", ne-a spus şeful IPJ Buzău.

Reprezentanţii băncilor susţin însă că astfel de discuţii nu au decât un rol informativ.

„Până în acest moment nu a venit nicio nouă decizie cu privire la creditele poliţiştilor. Nu se poate lansa un pachet nou de servicii pentru o categorie aparte, ci trebuie ca vechiul contract să fie cumva mai flexibil, dar în limitele aceluiaşi contract. Dacă poliţistul a accesat un credit pe nouă ani, de exemplu, la un produs bancar cu limită de zece ani, rambursarea nu poate fi reeşalonată pe mai mult de zece ani. Pentru lansarea de pachete noi, trebuie respectate nişte etape impuse de BNR", ne-a declarat şeful unei agenţii bancare din Buzău.

Sindicaliştii din Poliţie au ajuns chiar să se amuze pe seama negocieri dintre şefii de inspectorate şi bancheri.

„Nu poate interveni nimeni în contractul dintre mine şi bancă, decât numai în cazul în care Inspectoratul de Poliţie ar fi fost garant pentru mine. Este o manevră pentru deturnarea atenţiei de la problema subfinanţării sistemului şi pentru a ne amorţi. Noi o să ne respectăm însă programul de pichetări şi mitinguri", a declarat Gabriel Dragomir, preşedintele filialei Buzău a Sindicatului Poliţiştilor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite