Buzău: Nebunia debranşărilor a încetat brusc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După anunţul Primăriei că preţul gigacaloriei va fi subvenţionat în continuare, numărul celor care doresc să renunţe la sistemul centralizat de încălzire a scăzut simţitor.

Lunile trecute, Regia Autonomă Municipală înregistra chiar şi 20 de cereri de debranşare într-o săptămână, în timp ce acum abia dacă se adună zece solicitări săptămânal. Surprinzător este faptul că în ultima vreme au apărut chiar cereri de rebranşare. Aceste cereri sunt destul de puţine, ce-i drept, cam una două, pe săptămână, dar demonstrează că oamenii s-au mai liniştit în privinţa preţului agentului termic furnizat de RAM. Preţul local de referinţă pentru populaţie este de 185,24 lei şi este neschimbat de patru ani. Conducerea Primăriei a dat asigurări că acest preţ va fi acelaşi la iarnă chiar dacă a crescut TVA.

Costurile debranşării, chiar şi 4.000 lei

Debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire este un proces ce implică multă birocraţie. Este nevoie de multe hârtii, aprobări, proiecte dar şi de cheltuieli destul de mari. Pe lângă preţul centralei şi instalaţiei sau al convectoarelor electrice, fiind obligatorie o altă sursă de căldură în locul celei de la RAM, solicitanţii trebuie să plătească pentru toate avizele şi proiectele cerute la dosar. „Trebuie parcurs un circuit. Se depun hîrtiile, se realizează proiectul de reechilibrare, urmează execuţia proiectului, cumpărarea centralei de apartament, sigilarea caloriferelor şi întocmirea unui proces verbal de deconectare” , ne-a declarat Milucă Neamţu, directorul Regiei Autonome Buzău.
Mulţi bani se duc pe proiectul de reechilibrare, care în unele cazuri poate ajunge până la trei-patru mii de lei, dacă numărul celor debranşaţi pe o scară de bloc este mai mic. În plus este nevoie de acordul vecinilor din bloc precum şi dovada că solicitantul nu are nici o datorie către RAM.

15 septembrie, data limită

De la începutul lunii mai când a fost oprită furnizarea agentului termic la Buzău şi până acum, la Regia Autonomă Municipală au fost depuse 750 de dosare de deconectare. Cei care preferă să aibă independenţă termică şi au de gând să renunţe la sistemul centralizat, mai pot adresa cereri de debranşare până pe 15 septembrie, când este termenul limită pentru primirea acestora.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite