Buzăul, în afara campionatului de Viteză pe Traseu Montan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul tronson de drum din Muntenia care găzduia etape ale Campionatului Naţional de VTM a fost închis anul trecut şi sunt şanse mici să fie reabilitat până la sfârşitul anului.

Circuitul de viteză în coastă de la Măgura porneşte din Drumul Naţional 10 şi are o lungime de 5 kilometri, până aproape de spitalul Nifon. Cunoscătorii spun că este unul dintre cele mai frumoase şi bune trasee din ţară, pentru acest tip de competiţie. De-a lungul lui predomină rampele, virajele la dreapta şi la stânga dar şi curbele foarte strânse. Deschis în anii ’70, traseul a fost străbătut chiar de celebrităţi.

”La multe concursuri venea şi actorul Constantin Diplan şi ne furişam prin pădure ca să îl vedem pe el şi pe ceilalţi piloţi cum fug cu maşinile pe deal. Veneau cu sutele şi stăteau pe la cabanele din zonă dar şi la localnici”, ne-a povestit Bogdan Mirea, viceprimar din Măgura.

Nepăsarea, dezinteresul şi efectele vremii şi-au pus amprenta asupra drumului, astfel încât traseul a ajuns să fie exclus din programul competiţional. ”Comisia naţională de automobilism şi karting a efectuat o expertiză şi a decis să suspende traseul, din cauza carosabilului extrem de deteriorat. Buzăul pierde astfel la capitolul imagine şi la turism, pentru că în perioada concursului veneau mulţi împătimiţi ai acestui sport”, a declarat Mariana Giugula, director ACR Buzău-Vrancea.

Dezamăgire, mai ales printre profesionişti


Cornel Florea, singurul pilot de VTM din Buzău practica "viteza în coastă" de 22 de ani. S-a retras, pentru că, spune el, efortul financiar pentru a participa la celelalte etape, toate organizate în Ardeal, este mult prea mare. ”Este extrem de costisitor să îţi faci punctajul mergând numai la etapele de dincolo de munţi, din Ardeal”, a spus Florea. Trasee VTM mai sunt doar în judeţele Alba, Hunedoara, Gorj, Cluj, Timiş, Valcea şi Satu Mare.

Autorităţile judeţene nu au mai reparat drumul de la Măgura, deoarece era inclus într-un proiect major, finanţat de UE.
Tronsonul pentru VTM se suprapune peste o parte a Drumului Vinului, respectiv o înlănţuire de drumuri judeţene, în lungime de 60 de kilometri, care au intrat anul acesta în reabilitare. “Nu ne rămâne decât să aşteptăm finalizarea proiectului de reabilitare. Anul ăsta, Buzăul era programat cu ultimele două etape din an, pe care cel mai probabil le vom sări”, a declarat Mariana Giugula, director ACR Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite