Mobilizare pe site-urile de socializare pentru un cal maltratat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cal torturat de stăpânul său, un localnic din comuna buzoiană Siriu, are toate şansele să fie salvat, în urma unui apel pe Facebook. Şapou: Poliţia şi Direcţia Sanitar-Veterinară Buzău au demarat o anchetă. Poliţia Animalelor abia aşteaptă să ia calul din gospodăria celui care îl chinuie.

În numai două zile de la postarea pe internet, apelul pentru salvarea calului din mâinile stăpânului său a ajuns la urechile autorităţilor buzoiene.
"O doamnă din Siriu, care a fost martor la chinurile prin care trecea acest căluţ, a dat un mesaj pe internet, cineva l-a pus pe Facebook şi a ajuns imediat în atenţia unei doamne din Canada, Mira Iordănescu, o iubitoare de animale. Am preluat această sesizare şi am transmis-o mai departe DSV-ului şi Poliţiei Animalelor", ne-a declarat Silvia Rus, preşedintele asociaţiei "Prieteni Credincioşi".

Monica Gheorghiţă este martorul care a lansat apelul de salvare a calului. "Zilnic vine cineva din oamenii satului să-mi spună prin ce trece acest căluţ. Este proprietatea unui om care aproape tot timpul este beat şi ca să-şi mai facă rost de nişte bani pentru băutură exploatează acest căluţ până la epuizare. Uită să-i dea mâncare, să-i cureţe locul, să-l îngrijească, dar dacă trebuie să muncească, apăi să muncească. Aşa că-l pune să tragă iar el, slab, nehrănit, nu poate, atunci singura mângâiere a lui este parul", povesteşte femeia.

În sesizare, martorul descrie prin ce trece cabalina. "În data de 3 august 2011, când stăpânul căluţului, pe nume Tudose Traian, din satul Musceluşa, comuna Siriu, împreuna cu Posea I. Gheorghe, din acelaşi sat, a încărcat o căruţă cu pământ şi l-au pus să tragă. Bietul cal sigur că n-a reuşit. Atunci amândoi s-au pus cu un par să dea şi dădeau ca într-un sac de răsuna până departe. De faţă era şi un copil care a început să plângă şi să o roage pe mama-sa să salveze calul", se arată în sesizarea Monicăi Gheorghiţă.

Poliţia Animalelor, asaltată

Odată ajuns pe Facebook, mesajul a stârnit repede reacţii. Unii dintre utilizatori au anunţat, tot pe cunoscutul site de socializare, că vor să îngrijească animalul maltratat de buzoian. Artemiza Elena spune chiar că vrea să ia animalul în gospodăria proprie. Mulţi dintre cei concentraţi în jurul acestei cauze au preferat să asalteze cu telefoane reprezentanţii Poliţiei Animalelor.
"M-au sunat foarte mulţi oameni care au văzut acest apel pe Facebook. Am început o anchetă, cazul într-adevăr se confirmă şi urmează în scurt timp, în funcţie şi de anchetele DSV şi a poliţiei, să luăm măsura preluării animalului din această gospodărie", a declarat Laurenţiu Berbec, inspector Poliţia Animalelor Buzău.
Traian Tudose, proprietarul calului, riscă un dosar penal pentru rele tratamente aplicate animalului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite