Misiune nouă pentru salvatorii de la ISU Buzău: donare de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de transfuzii sanguine Buzău va avea zilele acestea printre donatori grupuri de bărbaţi îmbrăcaţi în uniforma Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Obişnuiţi să salveze vieţi din accidente, incendii sau de la înec, pompierii şi asistenţii echipajelor SMURD au zilele acestea încă o misiune, aceea de a dona sânge.

Primii 25 de voluntari de la ISU Buzău au venit luni la Centrul de transfuzii, de la ora 9.00, imediat ce au ieşit din schimbul de noapte. Au aşteptat disciplinaţi bonurile de ordine, alături de ceilalţi donatori, şi fără niciun dram de ezitare şi-au ocupat locul în faţa prizelor de recoltare.

Pentru o parte dintre donatorii în uniforma de pompier, misiunea de la centrul de transfuzii a fost o premieră. Unii chiar au pălit, la propriu, atunci când corpurile le-au fost secătuite de o cantitate de sânge destul de mare, de 450 de mililitri. Şi-au dus însă misiunea la capăt, ştiind că scopul este unul nobil.

Printre primii donatori de la pompieri, care au răspuns prompt campaniei pe care a iniţiat-o conducerea ISU, s-a aflat şi un subofiţer din echipajele SMURD. „Determinarea de a veni să donez a apărut din dorinţa de a salva vieţi şi cred că este o acţiune foarte bună. Sângele este foarte preţios şi ne dăm seama de asta ori de câte ori participăm la evenimente tragice. Am intervenit la numeroase accidente, incendii, şi ne-am convins cât de important este sângele pentru salvarea unei victime. Ştim că sângele nostru va salva vieţi”, spune plutonierul major Florin Preda, de la SMURD Buzău.

Programul centrului de transfuzii aproape că a fost dat peste cap prin venirea pompierilor, însă ceilalţi donatori au suportat întârzierile cu zâmbetul pe buze. „Sunt nişte băieţi curajoşi, pentru că fac atâtea fapte bune şi uite că acum vin să şi doneze. Eu din 1982 fac asta, din două în două luni, că mai des nu se poate. De fiecare dată ai o satisfacţie, ştiind că un om poate fi salvat cu sângele pe care îl dai tu. Alţii vin din amărăciune şi se bucură la bonurile acelea de 63 de lei, cât e contravaloarea unei donări, însă eu cred că mai e o recompensă de la cel de sus”, spune Vasile Moroianu, un fidel donator de sânge al centrului de transfuzii din Buzău.

Campania pompierilor a demarat oficial pe 5 septembrie însă vineri a fost nevoie de un preambul. „Am avut ecou prin dumneavoastră pentru că un cetăţean a venit vineri şi ne-a rugat să donăm sânge, mai devreme, pentru o buzoiancă aflată în dificultate, internată la spitalul militar central Bucureşti”, spune Dănuţ Nicolae, comandantul ISU Buzău.

Un număr de 15 pompieri militari au răspuns vineri apelului şi au donat sânge pentru o femeie, în varsta de 49 de ani, care a descoperit în urma unor investigaţii amănunţite peste hotare că are cancer.

Militarii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău vor veni la transfuzii, toată săptămâna şi speră ca gestul lor să fie un xemplu şi pentru alte categorii profesionale, cum ar fi poliţiştii, jandarmii dar şi de la instituţii civile. „Am încercat să popularizăm acest eveniment şi în rândul altor instituţii şi ne-am bucurat de răspunsul acestora. Ne-am planificat ca zilnic să participăm cu 20 chiar 25 de colegi. Astfel, până în preajma zilei de 13 septembrie, cel puţin 150 de donatori numai de la ISU să îşi înscrie numele pe cartea voluntarilor anonimi. Sperăm ca sângele nostrum să aducă un plus de sănătate concetăţenilor care se află în dificultate”, declară Dănuţ Nicolae, comandantul ISU Buzău.

Pentru a deveni voluntari în cadrul campaniei de donare de sânge, iniţiată de pompieri, doritorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani, greutate corporală minimă de 50 de kilograme, să nu aibă probleme cu tensiunea arterială şi să nu aibă boli de piele, sechele pulmonare sau operaţie pe creier.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite