Mircea Chisling: Este veteranul mişcării sportive din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A devenit fascinat de lumea sportului la vârsta fragedă a copilăriei, după ce în şcoala generală s-a ataşat de atletism şi fotbal.

Este povestea antrenorului şi instructorului Mircea Chisling, omul care stă de mai bine de 30 de ani în fruntea măşcării sportive din Buzău.

A făcut sport de performanţă

La numai 10 ani pe vremea când era elev la şcoala generală din Râmnicu Sărat, Mircea Chisling povesteşte că a fost vrăjit de lumea fotbalului, profesorul Mangalia fiind primul om care l-a instruit în tainele jocului cu balonul rotund.

A urmat apoi pregătirea la Liceul CFR din Buzău cu profesorul de sport Nicolae Dragu, care ulterior i-a fost şef o lungă perioadă de timp la Consilul Judeţean pentru Educaţie Fizică. „Junioratul în fotbal l-am făcut la cluburi înscrise în campionatul judeţean ca Metalul sau Automobilul din Buzău.Apoi a urmat evoluţia de la  clubul Voinţa din Buzău iar în 1963 am format o echipă de fotbal la o intreprindere de transport. Am jucat un sezon şi în divizia C până când am devenit în 1974 metodist la Direcţia pentru Sport din Buzău” povesteşte Mircea Chisling

De peste 3 decenii sprijină mişcarea sportivă din Buzău

În anul 1974 Mircea Chisling a fost numit ca instructor principal în cadrul Consiliului Judeţean pentru educaţie şi sport din Buzău. Din acel moment Mircea Chisling a contribuit direct la iniţierea şi desfăşurarea unor acţiuni sportive devenite tradiţionale pentru judeţul Buzău. „Am iniţiat tot felul de întreceri sportive ca Festivalul handbalului buzoian, Cupa micului handbalist, trofeul boxului buzoian sau balonul de cristal la rugby. De asemenea am contribuit şi la desfăşurarea unor evenimente sportive ce ţin de cros cum ar fi Cupa 1 iunie, Crosul bobocilor, Crosul Fetelor sau Cupa Crosurilor buzoiene. În cei aproape 8 ani cât am fost Şeful Direcţiei pentru Tineret şi Sport din Buzău din 1990 şi până în 1997, sportivii buzoieni au fost prezenţi la 25 de campionate mondiale, 19 europene şi 31 de campionate balcanice unde au cucerit 111 medalii şi 73 de locuri 4-6.” mai spune Mircea Chisling.

A cochetat peste 3 decenii şi cu jurnalismul

Mircea Chisling se mai poate mândri că timp de mai bine de 3 decenii a avut diverse colaborări naţionale şi locale cu paginile de sport ale cotidianelor. „Am debutat ca jurnalist sportiv în anul 1978 la recomandarea naşului meu Corneliu Ştefan, un ziarist de excepţie din Buzău la vremea aceea. Dânsul mi-a spus că ar fi bine să scriu şi la ziare din moment ce mă descurc foarte bine în relaţia cu presa. Aşa se face că din 1978 am început colaborarea cu ziarul Opinia până în anul 2001 iar din 1982 cu Gazeta Sporturilor.Ultimul ziar la care am publicat a fost Viaţa Buzăului” mai spune Mircea Chisling.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt cele mai frumoase amintiri pe care le aveţi din deplasările făcute peste hotare?

Una dintre cele mai frumoase amintiri o am din deplasarea pe care am făcut-o ca turist pe cheltuiala statului român la jocurile Olimpice de la Munchen în anul 1972. Atunci spre deosebire de alţii care şi-au vândut biletele pentru câteva mărci, am putut să fiu spectator la unul dintre evenimentele sportive marcante ale deceniului. Amintiri frumoase mai am şi de la o vizită pe care am făcut-o în fruntea delegaţiei olimpicilor români în Thailanda, Malaezia şi Singapore în anul 1997

Cu ce probleme se confruntă acum sportul în general?

Sportul în România este în cădere liberă din 1990. Şi asta pentru că după revoluţie mişcarea sportivă din România s-a confruntat cu bugete de austeritate. Este din ce în ce mai rău de la un an la altul. O să vedeţi ce se va întmpla la Olimpiada din 2012. De dus o să ne ducem dar nu ştiu dacă o să ne mai întoarcem cu 5 sau 6 medalii pentru că cei mici nu mai sunt interesaţi de sport”.

Ce-i place?

Îmi plac foarte mult competiţiile sportive. Chiar dacă voi ieşi la pensie nu voi putea sta departe de lumea sportului şi tot o să-mi găsesc eu o ocupaţie. Îmi place foarte mult să călătoresc. Îmi place să-mi petrec timpul liber la o căsuţă pe care o am în zona de munte a judeţului Buzău. Îmi place să descoper sportivi cu valoare

Ce nu-i place?

Nu-mi place politica şi nici discuţiile pe acestă temă. Nu-mi plac mincinoşii şi nici oamenii neserioşi. Nu-mi place să pescuiesc şi nici să-mi irosesc timpul fără rost. Nu-mi place declinul în care a intrat mişcarea sportivă în general

Profil

Născut la data de 3 octombrie 1946 la Râmnicu Sărat Judeţul Buzău

Studii: Şcoala de specializare postliceală de pe lângă IEFS Bucureşti

Instructor pincipal 1974-1982

Secretar pe probleme de sport 1982-1990

Director DJTS 1990-1997

Director CSM Buzău 1997-2009

În prezent instructor principal la CSM Buzău

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite