Mircea Barac este artist plastic, muzician şi fotograf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buzoianul demonstrează că şi la vârste fragede poţi face performanţă simultan în mai multe domeni, dacă există pasiune. Studiază arta plastică la Liceul de Artă şi este cel puţin la fel de priceput şi la muzică, studiind pianul şi chitara, dar şi ca artist fotograf.

Nici nu începuse şcoala când i-au fost descoperit talentul muzical. „Muzica am descoperit-o pe la vârsta de trei ani, cu ajutorul unei vecine care preda pian şi a observat în mine calităţile necesare. Aşa am ajuns să studiez în particular, acasă la doamna profesoară Veronica Roşioru", spune adolescentul. La scurt timp au apărut şi satisfacţiile.

„Am ajuns la primele concursuri când aveam şase ani. Ştiam să cânt ce ştiu alţii de anul doi la şcoală, piese foarte grele, precum Fur Elise sau Toco-tocatina. Au urmat şi premii, precum locul trei la un concurs de muzică pe mai multe instrumente, la Palatul Copiilor din Bucureşti, unde am fost înscris la o categorie mai mare, ca grad de studiu", povesteşte Mircea Barac.

A descoperit apoi pasiunea pentru un alt instrument, chitara. „În urmă cu vreo trei ani ascultam mult Bob Marley. Eu aveam o chitară veche aruncată prin casă, veche şi cântam la două corzi, după ureche, acea melodie. Apoi am corzi şi am început să învăţ cântece foarte populare, după tutoriale de pe internet. Apoi am decis să merg la un profesor, domnul Georgică Stănescu, de la Şcoala Populară de Artă, care pentru mine a fost un mare ghid în viaţă", spune Mircea Barac.

A studiat chitara electrică, instrument care l-a propulsat pe adolescent în câteva concerte, alături de o formaţie de blues şi rock. „Când eram la Şcoala Populară am făcut o formaţie cu câţiva colegi de acolo. Au urmat, la vârsta de 14 ani, concerte noaptea, în bar, ceea ce nu prea convenea părinţilor. Cântam cover-uri de la Rolling Stones şi alte trupe celebre. Plecam cu trei ore înainte să termin orele, mă întorceam la trei dimineaţa", îşi aminteşte adolescentul.

Mircea a făcut pasiune şi pentru arta plastică, pe care o „slujeşte" de la vârsta de şase ani. „Treceam pe lângă Fondul Plastic şi am văzut o lucrare a domnului profesor Şuşnea. Mi-a plăcut şi am încercat să schiţez acasă ceea ce văzusem. Mi-a intrat în sânge. Am intrat apoi la liceu, la artă plastică. Ambele pasiuni simt că mă reprezintă la fel dar parcă muzica involuează în ţara asta. A devenit superficială, pe când arta plastică e pentru toţi oamenii", spune Mircea Barac.

Artistul plastic, chitaristul şi pianistul Mircea Barac este, mai nou, şi un fotograf cu acte în regulă, fiind legitimat la un club de artă fotografică. „Aş vrea să merg pe grafică, gen advertising, pentru reviste, creaţie, grafică de revistă. Asta îmi doresc să fac în viaţă", este convins Mircea, acum elev în clasa a noua.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:

Dintre instrumentele la care cânţi, ce preferi?
Prefer pianul chiar dacă, în glumă fie spus, chitara este mai uşor de cărat. Pianul e puţin mai flexibil tehnic. Poţi să foloseşti şi alte tonuri, alte combinaţii, e mai uşor la capitolul acorduri şi îmi permite să transmit mai multe emoţii.

Ce modele ai în ceea ce faci?
În muzică sunt mulţi care mi-au atras atenţia, de la Led Zeppelin, Deep Purple şi Bob Marley, cel care m-a determinat indirect să fac muzică. În arta plastică mă atrage foarte mult stilul lui Gustav Klimt. Sunt mai mulţi artişti, Van Gogh, Picasso, pe care îi descoperim la Istoria Artei dar pe mine m-a atras acest pictor simbolist.

Ce îi place?
„Îmi plac să merg în călătorii, însoţit de prieteni. Îmi place să cunosc locuri noi, în special cele mai puţin populate, cum ar fi munţii Buzăului. Îmi place să fac multe poze, mai ales după ce fratele meu mi-a dăruit din Germania un aparat foarte bun".

Ce nu îi place?
„Nu îmi place ignoranţa oamenilor faţă de artă. Simt această ignoranţă prin ce se publică, prin ce se vinde pe piaţă, prin ce spectacole se organizează. Dacă acum ar fi trei concerte în acelaşi timp, Paraziţii, manele şi jazz, pun pariu că la jazz ar veni câţiva adulţi iar toţi tinerii s-ar duce la ceilalţi".

PROFIL
Născut pe 8 noiembrie 1995, în municipiul Buzău,
Ocupaţia - elev la Liceul de Artă
Familie, un frate.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite