Minune, boom economic în Buzău!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firma lui Costel Socol are vânzări foarte mari la filtre industriale
Firma lui Costel Socol are vânzări foarte mari la filtre industriale

Producţia industrială a celor mai reprezentative firme din judeţ a crescut cu peste 200 % în ultimele luni. Saltul este explicat prin cererea mare la export şi relansarea activităţii la firmele care în perioada de vârf a crizei au preferat să-şi reabiliteze liniile de producţie.

Vestea relansării economiei buzoiene a fost dată de către preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Buzău, afaceristul Ionel Gagu. „Încă din iulie lucrurile au început să se mişte foarte bine, mai ales pe segmentul confecţiilor metalice. "Una din firmele la care eu sunt acţionar a avut o creştere economică între 200 şi 300% după ce au crescut comenzile pe relaţia Germania şi Italia. Explicaţia vine şi de pe piaţa din China, care este într-o creştere formidabilă iar comenzile de acolo sunt tot mai însemnate", a declarat Ionel Gagu, acţionar la gigantul industrial Somet.

Gagu a adăugat că există cerere de la ţările din Asia pentru utilaj tehnologic pentru că investesc foarte mult în construcţii hidroenergetice şi termocentrale.


Şi investitorii chinezi prezenţi în zona industrială din Buzău confirmă cererea masivă care vine din China, Hong Kong şi Taiwan.
„Vânzările noastre la produsele din cherestea şi buşteni au crescut cu 200%. Explicaţia ar fi că preţurile mici din România ne-au făcut produsele competitive pe pieţele asiatice. În afară de industrie, chinezii vor veni foarte curând cu oferte bune şi la achiziţiile de vin", a declarat Jack Go, manager al firmei FJ Internaţional, societate din cadrul holdingului cu capital chinez SC United Electric Industry.


Trendul ascendent este susţinut şi de relansarea producţiei la multe firme, care au intrat în ample lucrări de întreţinere atunci când cerere scăzuse. „Cererea mare vine şi de la firme din ţară care au investiţii străine. Acum se pregatesc pentru relansarea productiei şi fac investiţii. În ultimele două luni am avut comenzi mai mari de 150% faţă de perioadele similare ale anului trecut. Avem o cerere mare pentru filtre industriale", a declarat Costel Socol, asociat la Super Fit şi Fit Plast.


Efectele revenirii industriale încep să se simtă, deocamdată timid, şi pe piaţa locurilor de muncă. "Ca prim efect, disponibilizările pe piaţa muncii au stagnat în ultimele trei luni, rata şomajului este de ceva vreme constantă, în jurul valorii de 9,5 %. Efectele acestei creşteri economice cred că se vor simţi mai puternic în prima parte a anului viitor, când sperăm să crească numărul ofertelor de angajări", a declarat Valeriu Dimciu, directorul AJOFM Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite