Milică Ene a caricaturizat personalităţile Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Milică Ene
Milică Ene

Semnătura lui a apărut de-a lungul ultimelor decenii în mai toate publicaţiile locale atât în rubrici dedicate artei plastice, cât mai ales în casetele cu caricaturi. Modele pentru lucrările sale de grafică i-au fost primari, artişti locali dar şi politicieni cunoscuţi şi chiar preşedintele Traian Băsescu.


La vârsta de cinci ani, Milică Ene desena cai, flori şi găini, inspirat de ceea ce vedea în curtea părinţilor. Îşi supăra fratele, elev la un liceu din Buzău, pentru că de fiecare dată acesta îşi găsea caietele mâzgălite.

“Ăsta mi-a distrus toate caietele. Aşa se plângea fratele meu la tata, mereu, până când s-a îndurat şi mi-a luat primul bloc de desen, când aveam şase ani”, povesteşte Milică.  

În clasa a patra, a luat premiul întâi la un concurs intersătesc de desen, acesta fiind momentul de cumpănă din viaţa sa. “Tata m-a urcat pe bicicletă şi m-a dus la Liceul de Artă, unde am intrat într-a cincea cu o medie mare. Au urmat cei mai frumoşi ani ai vieţii, alături de cei mai buni profesori de artă, Menzopol, Pricopescu, Stoica, de la care am avut multe de învăţat. Se făceau 11 ore de modelaj, pictură şi desen la Liceul de Artă atunci”, mărturiseşte Milică Ene.

A ajuns apoi la Academia de Artă, pe care însă a abandonat-o după primul an, în urma unor probleme de sănătate. A revenit în Buzău şi s-a angajat la secţia de Galle a fabricii de sticlă Perla.

Revoluţia de 1989 i-a deschis noi drumuri în domeniul artei. “Am simţit că la Buzău era un gol în domeniul caricaturii şi am decis să public astfel de lucrări în ziarul <Focuri Vii>. Mai târziu, am ajuns la <Opinia> şi apoi la aproape toate ziarele din oraş”, povesteşte Milică.

A publicat caricatură şi a scris cronică de artă chiar şi în “Adevărul”, la pagina 7, de divertisment, între 2003 şi 2007. A aşternut pe hârtie mii de caricaturi iar pe cele mai bune 80 de lucrări le-a strâns într-o colecţie intitulată “Carte de identităţi”, publicată în 2004.

Primarul Boşcodeală, senatorul Ion Vasile, politicienii Mircea Ionescu Quintus şi Cazimir Ionescu sunt câteva dintre personalităţile caricaturizate de el.

“Sunt persoane pe care le-am desenat din două-trei linii dar şi altele pe care le-am redat chiar cu detalii anatomice. Le-am desenat cu pixul, creionul dar şi în tuş, adică ce aveam la îndemână în momentul de inspiraţie. Într-un tramvai, am cerut un pix taxatoarei, fiindcă îmi plăcea expresia unui călător”, îşi aminteşte caricaturistul buzoian.

O lucrare realizată de Milică Ene a ajuns chiar şi la preşedintele Băsescu. “Când a fost la Cislău, a dat mâna cu noi, iar eu i-am spus că vreau să-i fac o caricatură. Mi-a zis că e uşor de caricaturizat. Am făcut pe loc desenul şi când l-a văzut a râs şi l-a luat”, spune artistul.


Întrebări şi răspunsuri:

Ce alte preocupări ai?
“Sunt informatician la Prestcom şi vreau să mulţumesc conducerii de aici că îmi înţelege această latură artistică. Dacă la birou sunt dinamic, la pescuit, un alt hobby al meu, sunt foarte calm. Stau cu orele fără să mă mişc pe malul apei”.

Cât timp acorzi unei lucrări?
“Sunt caricaturi pe care le fac în cinci minute, când am modele expresive, iar altele în trei zile, fiindcă sunt caractere greu de redat. Am lucrat însă câteva săptămâni la stema judeţului de exemplu”.

Ce îţi place?
“Nu aş fi pictat niciodată dacă nu ar fi existat femeia, care este simbolul suprem. Îmi mai place să ascult muzică, din toate genurile şi chiar nu pot să pictez dacă nu am muzică pe fundal. Îmi mai place să mă relaxez la pescuit”.
 
Ce nu îţi place?
“Minciuna de toate felurile şi toate culorile. Nu îmi place că se promovează non-arta, kitch-ul, pe care mă doare să îl văd la tot pasul. Nu îmi place să mi se impună personaje, fiindcă pur şi simplu nu pot să le desenez”.

PROFIL
Născut pe data de 7 iunie 1959, în comuna Mărăcineni, judeţul Buzău
Ocupaţia – informatician Prestcom Buzău, artist plastic - membru al UAP
Căsătorit, un copil

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite