Mii de pensionari buzoieni au popriri pe venituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru mii de buzoieni ajunşi la pensie s-au trezit că sunt siliţi de bănci, CAR-uri sau administraţii fiscale să returneze datoriile prin popriri. Oamenilor li se opreşte din pensie o treime dar pot ajunge şi până la jumătate dacă au datorii către mai multe instituţii financiare.

Dacă unii pensionari sunt mai chivernisiţi şi reuşesc să pună de-o parte câţiva bănuţi din pensie sau chiar să le facă o bucurie nepoţilor, alţii au ajuns să li se oprească bani din pensie pentru diverse datorii neachitate la termen.

Patru mii de buzoieni au ajuns în această situaţie şi li se opreşte de la o treime până  la jumătate din venit. În ultima perioadă tot mai mulţi pensionari nu îşi mai permit să plătească ratele către bănci sau nu au cum să se achite de alte obligaţii, motiv pentru care instituţiile creditoare le execută veniturile din pensii.

“În judeţul Buzău situaţia este asemănătoare cu anii trecuţi. De la CAR-uri şi bănci până la primării ne trimit solicitări pentru popriri pe pensii”, ne-a declarat Vali David, purtător de cuvânt Casa de Pensii Buzău.

În mod normal, se poate face poprire pe maximum o treime din veniturile din pensie, ca de altfel şi pe veniturile din salariu, cu unele excepţii, când veniturile debitorului pot fi executate până la jumătate. 

“Suma pentru care se face poprirea, este de o treime. Dar sunt şi cazuri, adică aproape o mie de buzoieni care au poprire pe jumătate din venit dacă fac solicitări mai multe instituţii financiare”, a completat Vali David.

Pensionarii sunt disperaţi  şi nu ştiu cum să scape mai repede de datorii pentru că numai ideea de poprire li se pare o ruşine.

“Am făcut un credit pentru un frigider şi un aragaz pentru că cele vechi s-au stricat şi am zis să luăm altele noi. Am plătit multă vreme chiar înainte dar m-am îmbolnăvit şi eu şi bărbatul meu şi am stat prin spitale şi nu am mai putut da banii. Nu am ce să fac, mi-e ruşine că nu am fost niciodată datoare dar ce să fac? Nu mă ajută nimeni, singură nu mai pot că avem pensii mici”, se plânge Ecaterina Vasile, o pensionară cu poprire pe pensie.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite