Mihai Tache: Medicul îndrăgostit de fotografie şi calculatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Mihai Tache în faţa calculatorului
Medicul Mihai Tache în faţa calculatorului

Pe lângă talentul de a reda zâmbetul pe chipul buzoienilor, chirurgul estetician Mihai Tache mai are câteva pasiuni cărora le-a rămas devotat în ciuda ocupaţiei sale care îi răpeşte mai tot timpul.

Programele de grafică, de prelucrare a fografiilor şi chiar depanarea hardware nu mai ascund niciun secret faţă de autodidactul medic buzoian.

Activitatea din cadrul sălilor de operaţie unde practică cu succes de peste un sfert de veac chirurgia reconstructivă şi reparatorie, nu i-a răpit doctorului Mihai Tache atracţia faţă de arta fotografică şi disciplinele tehnice.

Pasiunea pentru fotografie din liceu

La vârsta adolescenţei Mihai Tache avea deja pasiuni care aveau să-i influenţeze personalitatea de la maturitate.

După experimentele cu mici instalaţii electrice pe care le-a făcut încă din  timpul şcolii generale medicul buzoian mai spune că au urmat apoi hobby-urile serioase. „Primele hobbi-uri serioase le-am avut în liceu. Atunci am devenit pasionat de fotografie. De-atunci şi până acum am avut întotdeauna în casă un aparat de fotografiat. După liceu am devenit membru al fotoclubului Universităţii din Cluj. O dată la doi, trei ani sunt membru şi în comisia lor de jurizare. Anual fac cel puţin 5000 de fotografii”, mărturiseşte Mihai Tache.

A ales între medicină şi o facultate tehnică

Privind retrospectiv  Mihai Tache îşi aminteşte despre alegerea profesiei de medic pe care a făcut-o în perioada copilăriei ca despre prima şi ultima dragoste, întreruptă de o mică perioadă de schimbare. „Îmi aduc foarte bine aminte că încă din clasa a şasea îmi doream să devin chirurg. Aici cred că au avut indirect o influenţă şi părinţii mei. Mama mea era medic ORL-ist iar tata era farmacist, dar niciunul dintre părinţi nu mi-a impus ce să fac. Am avut un mic moment de ezitare în clasa a X – a când am făcut cursurile de electrică din liceu şi mă hotărâsem să dau la o facultate de electrotehnică. Această schimbare n-a durat decât un an pentru că am revenit tot la dragostea pentru medicină”, povesteşte Mihai Tache.

Autodidact în era coputerelor

Doctorul Mihai Tache mai povesteşte cum la începutul anilor ''90 a avut primul contact cu înalta tehnologie la o expoziţie TIBCO de la Bucureşti. Atunci el a constatat că micuţa maşină electrică de scris pe care o avea de câţiva ani, considerată a fi ultimul răcnet în domeniu, era de fapt de domeniul trecutului. „Acolo am văzut de la seminţe de plante până la poze din rachete. La unul din standuri erau expuse şi câteva calculatoare. La un moment dat au apărut nişte puşti care s-au aşezat la calculator ca să-şi rezolve problemele la matematică. În momentul ăla m-am gândit că un intelectual trebuie obligatoriu să ştie să scrie la calculator. După aceea mi-am cumpărat primul calculator iar în anul 1995 mi-am deschis şi firmă în domeniu. La ora actuală pot să depanez orice calculator iar ca utilizator ştiu cel puţin 20 de programe” mai spune Mihai Tache.

Întrebări şi răspunsuri

Care au fost perioadele cele mai agitate din cariera dumneavoastră?

"Revoluţia, evenimentele de la Mihăileşti şi o explozie a două blocuri din comuna Berca aş putea spune că au fost cele mai încordate momente din cariera mea. În anii 80 când au explodat două blocuri de locuinţe de la nişte instalaţii improvizate m-am trezit cu zeci de răniţi care aveau nevoie de îngrijiri urgente. Nu mai spun ce s-a întâmplat la revoluţie când m-am trezit că mă confrunt aproape singur prin spital cu tot felul de cazuri grave  de buzoieni împuşcaţi. A urmat explozia autotrenului de la Mihăileşti din 2004 care la fel a fost o perioadă agitată”, mai spune Mihai Tache.

Ce v-a determinat să deveniţi chirug plastician?

Din punctul meu de vedere chirurgia este cea mai spectaculoasă disciplină a medicinei. În al doilea rând această alegere poate că are legătură şi cu temperamentul. Atunci când faci chirurgie simţi că trăieşti pentru că vezi rezultatele imediat şi simţi şi riscul meseriei. Aici rişti şi tu, riscă şi bolnavul şi din acest motiv am ales să fiu chirug”.

Ce-i place?

Îmi place tot ceea ce înseamnă tehnologie mai ales în ceea ce priveşte partea de imagine. Îmi place să depanez calculatoare. Îmi place foarte mult să fac trasee lungi cu bicicleta. Am câteva mii de kilometri de mers pe bicicletă. Îmi place foarte mult muntele la modul expediţiilor cu rucsacul în spate. Îmi place să dorm la cort pe munte şi să mănânc din gamelă.”.

Ce nu-i place?

Nu-mi place Bucureştiul şi înghesuiala. Nu suport golănia politică şi mârlănia care există peste tot. Nu-mi place spanacul. Nu-mi plac oamenii care nu vor să-şi trăiască viaţa. Nu suport beţivii şi oamenii care nu vor să-şi căştige existenţa”.

Profil

Născut la Buzău la data de 07.11.1956
Absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj în anul 1982
Căsătorit, un băiat student anul I la medicină

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite