La Târgul de la Buzău a venit şi singurul ceramist din România care expune la Shanghai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prioritate au cei care ştiu să facă obiecte de ceramică
Prioritate au cei care ştiu să facă obiecte de ceramică

Prima expoziţie cu vânzare de preparate autentice româneşti şi de obiecte de artizanat la Buzău. La târg, buzoienii îi pot întâlni pe cel mai cunoscut modelator de ceramică sau chiar pe omul care creează costumele şi bijuteriile autentice ţigăneşti pentru emisiuni TV.

Premiera organizării unui târg cu produse autentice româneşti la Buzău aduce în faţa buzoienilor şi oameni importanţi din cultura românescă, oameni care de multe ori ne şi duc peste graniţă lucrurile care ne reprezintă.

Unul dintre ei este este Nicolae Diaconu, de fel din Codlea de Braşov, care a venit pentru prima dată la Buzău unde şi-a expus toate obiectele din ceramică lucrate de mâna sa. Acestea au ajuns până acum în zeci de ţări unde au impresionat străinii.

„Figurinele din ceramică reprezintă ţăranul român în diferite ipostaze, la colindat, la oierit. Lucrările mele sunt figurine modelate manual cu care am avut succes deosebit şi în Washington, Toronto, Paris, Berlin, la festivaluri internaţionale de artă tradiţională. Am fost invitat să expun şi la expoziţia internaţională de la Shanghai, acum sunt singurul ceramist din România care expune la Shanghai", ne-a spus Nicolae Diaconu.

Designer de haine ţigăneşti

Un alt personaj de seamă prezent pentru prima dată în faţa buzoienilor este Mircea Crăciun sau Mircea Ţiganul, cum se recomandă.
L-am surprins lucrând la o linguriţă de argint ce va fi transformată într-o brăţară care va licitată peste două săptămâni, preţul pornind de la 500 de euro.
Mircea Ţiganul, pe lângă bijuteriile pe care le face manual, este şi un designer vestimentar deosebit. Cu hainele ţigăneşti pe care le confecţionează se îmbracă personajele din filme şi participanţii de la show-urile TV.

image

Mircea Ţiganul lucrează la o brăţară de argint

„Eu asta am învăţat să fac de la vârsta de nouă ani de la bunicul şi tatăl meu, cu asta mi-am întreţinut familia. Şi pe lângă bijuterii fac şi costume de-ale noastre tradiţionale ţigăneşti cu care se îmbracă actorii, dansatorii", mărturiseşte meşterul.

"Sporul casei" e făcut de copii

„Voi învăţa copiii arta populară, să facă sporul casei, adică sticluţa plină cu seminţe, care aduce noroc şi belşug. Eu am fost cea care a făcut pentru prima dată sticluţele „sporul casei" în urmă cu zece ani şi când am ieşit prima dată la vânzare nu puteam face faţă cererii", spune Maria Albu, meşter popular.

image

Maria Albu cu "Sporul casei"

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite