Meseria de bonă, necunoscută la Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plină criză financiară, când foarte multe femei se vaită că au rămas fără locuri de muncă, în Buzău este cerere mare pe un segment neacoperit încă de nimeni. Mamele se vaită că au probleme mari cu găsirea unei bone pentru copilaşi şi asta pentru că nu există o firmă specializată care să se ocupe de recrutarea şi angajarea femeilor care pot face faţă unei astfel de meserii.

Principalul rol al unei bone este acela de a crea un mediu sigur, afectuos, educativ şi stimulativ în care copilul să se poată dezvolta. Fiecare post de bonă presupune responsabilităţi diferite, în funcţie de cerinţele familiei, vârsta şi personalitatea copilului.

Dacă în oraşele mari firmele care se ocupă se recrutarea, angajarea şi specializarea personalului pentru o astfel de meserie sunt foarte multe, în Buzău în acest moment nu există o astfel de societate.

Aşa se face că părinţii sunt nevoiţi să apeleze la tot felul de cunoştinţe sau să dea anunţuri pentru găsirea unei femei care să stea cu copilul pe perioada cât ei sunt la serviciu. Nu se pune însă problema unei persoane specializate care să cunoască nevoile unui copil sau să ştie cum să îl abordeze.

"Când mi-a împlinit copilul doi ani a trebuit să plec la serviciu şi nu aveam cu cine să îl las. M-am interest şi am constatat că nu este nicio firmă care să aibă acest obiect de activitate. Am întrebat în stânga şi în dreapta şi am găsit o femeie în vârstă, o mătuşă a unei verişoare care rămăsese fără servici şi am angajat-o pe 6 milioane pe lună. Dar nu face decât să stea cu el, să îi dea să mănince şi să îl culce. Nu ştie cum să se poarte cu el, să îi distragă atenţia de la diferite lucruri sau să se joace. Sunt mulţumită că se poartă măcar frumos cu el, dar nu este profesionistă şi asta se cunoaşte în comportamentul copilului", ne-a declarat Maria Trandafir, o mămică din Buzău.

Şi această mămică nu este un caz singular. Ca ea mai sunt sute de femei care apelează la bone surogat sau chiar aleg să renunţe la serviciu pentru a se ocupa de copii.

"Copilul meu are trei ani. Nu mi-l primeşte la cămin şi nu am găsit pe nimeni să stea cu el. A trebuit să renunţ eu la serviciu ca să mă ocup de el şi să îi fac o educaţie", ne-a declarat Ştefania Androne, o altă mămică.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite