Medicină în condiţii ca pe vremea războiului. Nu mai există nici măcar aţă sterilă în maternitatea groazei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii Dorin Neacşu şi Mario Constantinescu intră în gardă cu medicamente aduse de acasă
Medicii Dorin Neacşu şi Mario Constantinescu intră în gardă cu medicamente aduse de acasă

Maternitatea din Buzău este greu încercată de criza bugetelor ridicol de mici alocate pentru sănătate. Medici au ajuns ca între operaţii să facă troc între ei cu medicamente şi aţă sterilă. În  clădirea veche de o jumătate de secol, măcinată de igrasie, actul medical a ajuns să se ţină în condiţii similare celor de acum 50 de ani.

Medicamentele aproape că lipsesc cu desăvârşire iar medicii au ajuns ca între două operaţii sau în schimburile de tură să-şi dea unul altuia aţa sterilă sau medicamentele care se prescriu gravidelor în timpul travaliului. Asta dacă le-a mai rămas ceva, altfel trebuie să mai dea o fugă să cumpere din farmacii.

Medicii, umiliţi în fiecare zi

Doctorii îşi încep garda după ce în prealabil dau o raită pe la farmacie de unde se aprovizionează pe cont propriu cu medicamentele de bază care lipsesc din inventarul spitalului. „Fiecare vine la tură cu punguţa lui cu medicamente iar dacă ne lipseşte ceva împrumutăm de la colegi. Umblăm cu Oxitocina în buzunar.  Nu ne putem permite să nu avem ce ne trebuie pentru că răspundem de sănătatea pacienţilor”, a declarat medicul primar Mario Constantinescu.

Ginecologii spun că nu-şi aduc aminte de o situaţie similară nici măcar în fostul regim comunist. „Până şi pe vremea lui Ceauşescu lucrurile erau mai bine programate. Nu se punea problema  să existe aşa perioade lungi de lipsuri, să rămâi fără medicamentele de bază.

Exista o uniformitate în aprovizionare şi se luau măsuri din timp. Pentru noi situaţia nu e atât de umilitoare pe cât de enervantă, trebuie să ne îngrijim mereu să ne cumpărăm medicamente din timp pentru a ne mai putea face meseria”, a declarat Dorin Neacşu, medic ginecolog la Maternitatea din Buzău.

Probleme generate de bugetul insuficient

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, de care aparţine şi Maternitatea, spune că plăţile întârziate către furnizorii au generat întreruperi repetate în aprovizionare. „Avem, într-adevăr, un gol în aprovizionare din cauza firmelor care nu ne-au  mai aprovizionat cum am dori. Unele au dat faliment iar la altele avem datorii. Restanţele la plăţi reprezintă una din cauze, pentru că s-au achitat doar datoriile ieşite din scadenţă şi nu cele la zi.

Pentru a rezolva această situaţie delicată am organizat o cumpărare directă şi sperăm ca de săptămâna viitoare să reintrăm în normal. Oricum, la momentul acesta eu cred că nu are de suferit actul medical”, a declarat medicul Dorel Nicolescu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite